Українцям компенсують до 200000 гривень за ремонт житла

Громадянам, які за власний кошт відновлювали пошкоджене житло, держава компенсує ремонт. Сума компенсації залежить від обсягу коштів, які були потрачені на ремонт, але не більше 200 тис. грн.

В Мінреінтеграції повідомили, що державна програма “єВідновлення”, розроблена для компенсації ремонтних робіт житла, пошкодженого або зруйнованого внаслідок бойових дій.

Перші виплати отримають українці, чию оселю ще можна відремонтувати, а ті оселі, які були повністю зруйновані, для цих людей компенсація буде в другу чергу. Пояснюють це тим, що ремонт потребує менше коштів і таке рішення дозволяє скоротити кількість громадян, що потребують даху над головою.

Раніше уряд радив українцям не чекати держвиплат і за можливості починати ремонт житла за власні гроші. Тоді людям обіцяли компенсувати фінансові витрати.  Однак, коли справа дійшла до реальних виплат, громадян, які встигли відремонтувати житло за власні кошти, у списках на компенсацію їх не виявилось.

Уряд спочатку пообіцяв компенсувати витрати із репарацій, виплачених Росією після війни, але пізніше уряд переглянув своє рішення і вирішив виплатити компенсацію усім, навіть тим, хто відремонтував жито за власний рахунок.

Ще частині громадян, що потребують ремонту житла, видадуть сертифікати на різні суми, максимум до 200 тис грн. Скільки насправді вартуватиме ремонт, визначатимуть комісії місцевої влади за результатами огляду пошкодженого майна.

Кошти видаватимуть власникам пошкодженого майна на рік, протягом якого необхідно буде придбати будматеріали та найняти робітників для проведення ремонту. Також закупівлі можна проводити лише в компаній-партнерів програми єВідновлення.

Зауважимо, що якщо протягом року кошти із сертифікатів не будуть витрачені, то їх повернуть в державний фонд.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.