Для українських продавців мають створити свою «Дію»

З припиненням дії військового стану, торгувати на українських маркетплейсах буде неможливо без попередньої верифікації на державному порталі «е-Покупець».

Дана платформа-реєстр розглядається як аналог «Дії» та eHealth, задля контролю бізнесу та як інструмент комунікації між продавцями, клієнтами та державними органами, яка буде забезпечувати виконання закону про захист прав споживачів.

Таким чином держава буде контролювати повністю онлайн торгівлю в Україні.

Створення єдиного державного веб-порталу у сфері електронної комерції реалізується в рамках підписаного в липні 2021 року про захист прав споживачів. Таким чином, уряд хоче адаптувати стару версію закону відповідно до сучасних реалій торгівлі.

Значна частина норм закону вступить у дію лише після скасування військового стану, якщо його скасують менше ніж за 12 місяців, то з липня 2024 року. Що ж стосується норм про портал «е-Покупець», то вони набудуть чинності лише після введення самого сервісу в експлуатацію, але не пізніше трьох років від початку дії закону. Таким чином, у Мінцифри поки не визначились із остаточним терміном початку роботи порталу.

Зокрема, якщо війна закінчить менш ніж за рік, то «е-Покупець» почне працювати не раніше липня 2027 року. А тим часом, сервіс знаходиться на етапі розробки.

Також у відомстві повідомляють, що мають ще розробити додаткові підзаконні нормативно-правові акти, які б дозволити запустити проект своєчасно.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.