Для українців розроблять новий аналог «Дії»

Зі скасуванням військового стану в Україні, продавці, що працюють в інтернеті, не зможуть реалізовувати свої товари без верифікації на державному порталі «Е-Покупець», який буде схожий на «Дію» та eHealth.

Прес-служба Міністерства цифрової трансформації розповіла, що платформа «Е-Покупець» задумана як реєстр для контролю бізнесу та як інструмент комунікації між клієнтами та держорганами і підтримувати виконання закону про захист прав споживачів.

Якщо «Е-Покупець» буде розроблений відповідно до поставленої мети, то він дозволить ефективно відстоювати права споживачів, протидіяти шахрайству на інтернет-просторах, а також боротися із торгівлею контрафактною продукцією та контрабандою.

Створення єдиного державного веб-порталу для споживачів у сфері електронної комерції, «Е-Порталу», реалізується на основі підписаного в липні закону про захист прав споживачів. Оскільки сам закон, що був прийнятий в 1991 році, вже застарів та не відповідає сучасним реаліям торгівлі, тому у 2021 році в Раду був розроблений проект, який би оновив цей закон.

Таким чином, влада хоче актуалізувати законодавчу базу у відповідності до умов інтернет-торгівлі. Зокрема, в законі передбачений розділ, що має регулювати норми реалізації товарів за дистанційним договором, тобто таким, що був укладений поза торговим чи офісним приміщенням.

Частина норм закону має набути чинності після скасування військового стану, якщо ж його скасують менш ніж за рік, то тоді ці норми вступлять у дію з липня 2024 року. Проте останні часові рамки не стосуються двох частин закону.

Зокрема, норми, що стосуються таких понять як «знижка», «акція» та «розпродаж» почнуть діяти через рік, навіть якщо військовий стан не буде скасовано. А ось норми, які стосуються порталу «Е-Покупець» почнуть діяти тоді, коли Мінцифри введуть в експлуатацію сам портал, але не пізніше 3 років із моменту вступу закону в дію. Таким чином «Е-Покупець» можуть запустити до липня 2027 року. Поки проект ще перебуває у розробці.

Тим часом у відомстві займаються розробкою додаткових підзаконних нормативно-правових актів, які б дозволили запустити проект своєчасно. Також, в процесі назву порталу може бути змінено.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.