Створено чат-бот для боротьби з телефонними шахраями

Фахівці з кібербезпеки з Університету Маккуорі створили мультимовний чат-бот APATE, спрямований на боротьбу з телефонними шахраями. У його завдання входить відволікання зловмисників довгими розмовами, не залишаючи їм можливості обманювати людей.

Ідея створення такого чат-бота прийшла професору Далі Каафар, яку він почерпнув з власного життєвого досвіду. У ході розробки його команда насамперед приступила до аналізу телефонних дзвінків шахраїв та виявлення методів їхнього впливу на жертву. Потім, використовуючи метод машинного навчання та обробки природної мови, вони визначили типові сценарії.

Навчання APATE проходило на реальних розмовах шахраїв, включаючи записи дзвінків, розшифрування електронних листів та журнали чатів із соціальних мереж. В результаті це дозволило створити ІІ-агентів, які здатні швидко відповідати, при цьому імітуючи певну особу і не відхиляючись від теми. До того ж розробники відзначають, що такого чат-бота можна навчити будь-якій мові та акценту.

На даний момент APATE проходить етап тестування в реальних умовах, коли дзвінки, призначені для жертв, перенаправляються на тестовий прототип. Дослідники опублікували спеціальні номери по всьому інтернету та включили їх до деяких спам-додатків, щоб їх точно знайшли шахраї.

При цьому Каафар вважає, що незабаром і самі шахраї вигадають свій варіант подібного чат-бота. Але якщо в результаті вони спілкуватимуться з ботами APATE, красти гроші буде просто не в кого.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.