Круті функції Wi-Fi роутерів, про які мало хто знає

Мало хто знає, що маршрутизатор Wi-Fi створювався не тільки для надання доступу споживачам до мережі. Усередині сучасний пристрою є багато різноманітних функцій, про які пересічний українець навіть не знає. Про деякі з них ми зараз вам розкажемо.

Функція порту USB
Багато сучасних роутерів мають порти USB. Він може мати різні функції: від підключення зовнішнього 4G модему для створення резервного каналу та запису контенту на флешку або навіть зовнішній накопичувач. За наявності модему при відключенні основного провайдера роутер перейде сам на мобільну мережу.

Наявність маршрутизатора з USB-портом дозволяє створювати мережеве сховище (NAS). По суті, це жорсткий диск, який доступний для спільного використання та читання людьми в мережі.

Список підключених пристроїв
Більшість сучасних Wi-Fi роутерів дозволяють відкрити графічний інтерфейс користувача, щоб змінити та переглянути параметри маршрутизатора. Ці параметри дозволять вам перевірити, хто підключений до вашого Wi-Fi. Раптом сусід підібрав пароль. Зайшовши до адміністраторського розділу, можна переглянути підключення, а в разі потреби відключити або навіть заблокувати клієнта за MAC-адресою.

DLNA та IPTV
Передача файлів з одного домашнього пристрою на інший – дуже корисна функція. Для сімейного перегляду відео, фільмів, фото, набагато зручніше використовувати сучасні телевізори, ніж монітори комп’ютерів. Вирішити цю проблему дозволяє технологія DLNA. Вона дозволяє підключити ТБ до будь-якого пристрою, який має цю підтримку і здатний в автоматичному режимі налаштовуватися на прийом і передачу контенту для комфортного перегляду.

Контроль трафіку
За допомогою функцій контролю трафіку можна заблокувати той чи інший ресурс за допомогою адміністраторського розділу роутера. Це зручно, наприклад, якщо ваша дитина любить проводити занадто багато часу на будь-якому веб-сайті або онлайн грою. Деякі моделі дозволять встановити ліміт часу, після чого ресурс буде заблокований.

 

VPN
Багато маршрутизаторів підтримують VPN. Працюватиме він у разі, якщо у вас «біла» (особиста) IP-адреса. При правильному налаштуванні свій VPN буде безпечнішим, ніж підключення до публічних точок Wi-Fi.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.