Від Приватбанку до “Дії” та Viber: головні схеми телефонних шахраїв у 2023 році

На жаль, в нашій країні попри війну стається все більше шахрайських випадків. В загальному вони полюють завдяки банкам, «Дії» та Viber. Сьогодні ми розповімо вам про найпоширеніші шахрайські схеми. Шахраї часто полюбляють телефонувати від імені банку, повідомляючи про підозрілу активнісь на карті, злому онлайн-банку клієнта або його блокування. Після цього нечесні просять вказати код із SMS, дані картки або пароль і логін від входу в акаунт банку.

Також шахраї часто вказують на способу переказу великої суми коштів з рахунку потенційно жертви. А для відхилення такої операції шахраї просять повідомити дані картки або секретний код із SMS. Частою схемою є доставка пластикової картки, а потім пропонують її активувати, дізнавшись дані банківської картки. В інших випадках шахраї пропонують отримати кредит на вигідних умовах. Памʼятайте, що схеми шахраїв часто урізноманітнюються, але ви повинні знати, що справжні співробітники банку ніколи не будуть вимагати від вас конфіденційні дані картки.

Іноді шахраї телефонують та представляються співробітниками поліції та інших органів. Потім нечесні повідомляють, що кошти на вашій картці в небезпеці, а для їх збереження необхідно перевести на безпечний рахунок. Іноді клієнтів змушують взяти й кредит. Часто ці схеми є командними: спочатку телефонують «правоохоронці», а потім банк чи НБУ, створюючи тиск авторитетною посадою. Справжні ж посадовці в першу чергу запросять вас до відділення поліції, тому, будьте пильними.

Іноді жертвам телефонують підставні співробітники «Дії» аби отримати доступ до особистих даних. Тема таких дзвінків — спроба злому облікового запису для отримання файлового ключу. Зараз в тренді дзвінки шахраїв через месенджери. Тут теж потрібно памʼятати, що справжні співробітники поліції чи банків не дзвонять через месенджери. Тому будь-який дзвінок від їхнього імені по WhatsApp необхідно відразу закінчувати – на тому кінці дроту гарантовано знаходяться шахраї.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.