Скільки зараз можна перевезти валюти через кордон України

В Україні діють обмеження щодо перевезення валюти через кордон. У Національному банку відповіли на основні питання. Якими є правила переміщення через кордон України валютних цінностей при в’їзді в Україну?

Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту та банківські метали без письмового декларування митному органу у сумі/вартості, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.
Письмове декларування – форма декларування, що передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі точних даних про валютні цінності через заповнення на межі митної декларації встановленої форми.
Письмове декларування проводиться, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі потрібно декларувати повну суму.

Чи можуть перевозити валютні цінності через кордон України неповнолітні особи?

Так. Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/ціні, встановлених валютним законодавством. Тобто так само потрібно декларувати валютні цінності, якщо їхня вартість перевищує 10 000 євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, проводиться її законним представником.

Чи є обмеження щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України?

Такі обмеження не передбачені законодавством.

Прес-служба звертає увагу, що нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтверджуючих документів про зняття/придбання/обмін валютних цінностей для їх ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей із країни підтверджуючі документи потрібно надавати.

Під час переміщення валютних цінностей необхідно враховувати вимоги ухвали КМУ від 27.02.2019 № 203, яка визначає окремі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, зазначили в НБУ.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.