Чи зможуть в Україні відключити інтернет

Завдяки відсутності монополії та розгалуженості мереж в Україні було створено надійну систему зв’язку. Її повне блокування бачиться експертам RIPE Labs малоймовірним. Вони вирішили протестувати українську систему зв’язку на стійкість за три тижні після початку російського вторгнення. Як виявилось, слабких місць у ній практично немає. У зв’язку з цим проблеми із підключенням до глобальної мережі можуть виникнути в українських користувачів лише в тому випадку, якщо в країні спостерігатимуться масштабні перебої електропостачання.

Особливості українського ринку
Український ринок характеризується відсутністю монопольних утворень та низькою ринковою концентрацією. Для оцінки ступеня монополізації аналітики компанії використовували індекс Херфіндаля-Хіршмана. Його значення варіюється в межах 0-1 де 0 означає відсутність концентрації, а 1 – монополію. У загальносвітовому рейтингу країн з найконкурентнішим ринком Україна розташовується на четвертому рядку з показником 0,052. Вона поступається лише Бразилії, Російській Федерації та США. На українському ринку відсутні домінуючі гравці. У зв’язку з цим вихід з ладу мережі одного з провайдерів не позначиться на працездатності загальнонаціональної мережі в цілому.

Більшість представлених на ринку провайдерів має українську реєстрацію. Змусити їх припинити надання послуг країна-окупант зможе лише у разі захоплення всієї України, що є неможливим. Таким чином, турбуватися з приводу відключення інтернету українським користувачам не варто.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.