Вийшла глобальна версія MIUI 13, що треба знати про оболонку

Місяць тому Xiaomi представила MIUI 13 для китайського ринку. А днями апдейт нарешті дістався релізу по всьому світу. Розбираємось, чим цікава актуальна прошивка.

Дизайн та швидкодія
Почнемо із зовнішнього вигляду. Розробники значно переробили інтерфейс системи, впровадивши свіжі шпалери, анімації та віджети на кшталт iOS. З ними, на відміну ітерації Apple, можна всіляко взаємодіяти. Реалізовано підтримку дизайн-коду Material You з Android 12, але лише часткове. Кольори будуть підлаштовуватися під шпалери лише у програмах та сервісах Google. Для MIUI 13 також створили новий фірмовий шрифт MiSans. Він компактніший за попередні, що дозволяє відображати на екрані більше інформації. Додали і бічну панель для швидкого доступу до вибраних утиліт.

Особливу увагу приділили стабільності та продуктивності. Для оптимізації роботи з пам’яттю у прошивку впровадили механізм Liquid Storage. Він дефрагментує дані на пристрої, підвищуючи ефективність читання та запису на 60%. Це допомагає знизити знос накопичувача.

Функція Atomized Memory покращує взаємодію з оперативкою. Розділяючи фонові процеси на важливі та неважливі, система відключає останні, щоб звільнити пам’ять для пріоритетних завдань. Ще одне аналогічне нововведення називається Focused Algorithms. З ним планувальник ОС грамотніше розподіляє ресурси процесора, віддаючи перевагу активній програмі. Так забезпечується найкраща продуктивність у кожному сценарії.

Не забули і про автономність. Опція Smart Balance автоматично регулює енергоспоживання та продовжує термін служби батареї на 10%. Як заявляє Xiaomi, порівняно з MIUI 12.5 плавність функціонування програм збільшилася на 15-52%, а інтерфейсу – на 20-26%. Після 36 місяців швидкодія оболонки знизиться лише на 5 відсотків.

Безпека
Для захисту конфіденційності в MIUI 13 реалізували покращене розпізнавання особи, додали інструменти для боротьби з шахрайством та режим Pure Mode.

Зазвичай під час розблокування селфі-камера знімає всю верхню частину тіла. Тепер система буде концентруватися тільки на обличчі, ігноруючи інші елементи. Так покращується точність авторизації. Крім того, доопрацювали захист від розблокування фото.

Розробники звернули увагу на проблему цифрового шахрайства. Захиститися від нього допоможе функція, яка відстежує фішингові веб-сторінки та сайти зі шкідливим програмним забезпеченням. У разі виявлення таких ресурсів користувач отримає попередження. Те саме відбудеться і при надходженні дзвінка з шахрайських номерів – вони визначаються шляхом аналізу відповідної бази.

Новий пресет Pure Mode призначено для сканування системи на наявність вірусного софту. Ще він перевіряє, чи збирають утиліти особисті дані, і пропонує залишити відгук про програму для складання рейтингу довіри. Активувати або вимкнути опцію можна у налаштуваннях.

Екосистема та інші зміни
У MIUI 13 оптимізували взаємодію між різними гаджетами, включаючи смартфони, планшети, смарт-годинники та пристрої інтернету речей. Це реалізовано в меню Mi Magic Center, яке дозволяє легко передавати контент із одного пристрою на інший.

Серед інших фішок відзначимо прокачаний режим енергозбереження та підтримку віртуального розширення ОЗП. Частину постійної пам’яті можна використовувати для збільшення обсягу оперативної пам’яті.

MIUI для планшетів
Наслідуючи приклад Apple, цього року Xiaomi розділила свою ОС на дві модифікації: для телефонів та планшетів. Відмінність у тому, що MIUI 13 Pad повністю адаптована до великих екранів. За інформацією вендора, для цієї версії оболонки вже адаптували понад 3000 найпопулярніших додатків.

Для повного розкриття переваг великих діагоналей, компанія попрацювала над багатозадачністю. Тепер можна вільно змінювати розмір вікон запущених програм і переміщувати їх по дисплею, як це реалізовано в операційних десктопах. Плюс покращили сумісність із зовнішніми клавіатурами та впровадили підтримку гарячих клавіш.

Які пристрої отримають апдейт
Глобальна версія MIUI 13 поширюватиметься поетапно. У першому кварталі 2022 року оновлення ОС отримають такі моделі:

Xiaomi 11, 11 Lite, 11 Lite 5G, 11 Ultra, 11 Lite 5G NE, 11T, 11T Pro, планшет Xiaomi Pad 5;
Redmi 10, Note 10, Note 10 JE, Note 10 Pro, Note 11, Note 11 Pro 4G, Note 11 Pro 5G, Note 11S, Note 8 (2021).
Плани щодо інших пристроїв поступово публікуватимуться на сайті MIUI.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.