Як легко перевірити пенсійний стаж в додатку “Пенсійний фонд”

Українці можуть перевірити наявність придбаного страхового стажу та факт сплати внесків у свій страховий стаж, не виходячи з дому.

У Державній службі України з питань праці пояснили, що страховий стаж – це період або термін, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. За нього щомісячно сплачуються страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Єдиний соціальний внесок (ЕСВ) на загальнообов’язкове страхування включає обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування від безробіття, страхування від втрати роботи та страхування нещасного випадку на роботі або професійного захворювання. У тому випадку, якщо роботодавець – чи це підприємство, фізична особа або фізична особа-підприємець – має найманих працівників, він зобов’язаний щомісяця сплачувати за них ЄСВ у розмірі 22% бази нарахування. Йдеться про заробітну плату, а також винагороду виконання робіт або надання послуг.

Перевірити наявність страхового стажу можна дуже просто:

зайти на портал електронних послуг Пенсійного фонду України або завантажити мобільний додаток “Пенсійний фонд” за допомогою Google Play та iOS;

авторизуватися будь-яким зручним способом – за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), ідентифікації за допомогою Gov ID, Mobile ID або Bank ID, а також за допомогою логіну та паролю;

вибрати розділ “Дані із реєстру застрахованих осіб”.

Українці також зможуть побачити інформацію про заробітну плату, з якої було сплачено страхові внески з 2000 року (у деяких випадках – з 1998 року); своєму страховому стажі (з 2004 року); місцях своєї роботи (за допомогою електронної трудової книжки); періоди отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.