Київстар, Vodafone та lifecell можуть відключити від зв’язку абонентів

Усіх абонентів Київстар, Vodafone та lifecell поставлять на облік або відключать від зв’язку. Так, Верховна Рада України ухвалила законопроект №6183. Найближчими роками уряд має намір взяти на облік усі смартфони та мобільні номери українців. Таким чином, операторів стільникового зв’язку Київстар, Vodafone та lifecell зобов’яжуть відключати від зв’язку всіх “підозрілих” абонентів, а іноземцям дозволять дзвонити Україною не більше 120 днів.

Головною метою документу, як стверджують автори, є захист інтересів держави та створення законодавства, яке відповідатиме всім вимогам Міністерства цифрової трансформації. На додачу до цього нардепи вважають, що ухвалення цього законопроекту приноситиме щороку до державного бюджету України по 2 мільярди гривень.

У тому числі, якщо цей документ буде прийнято та підписано президентом України, то він набуде чинності з 1 липня 2022 року. У свою чергу Київстар, Vodafone та lifecell до цього часу мають запровадити автоматизовану інформаційну систему обліку міжнародних ідентифікаторів, а також візьмуть на себе зобов’язання обмежувати доступ до мобільного зв’язку для деяких абонентів.

До того ж, проектом закону пропонується створити три списки. Зокрема, у першому “Білому списку” буде зафіксовано всі ідентифіковані пристрої, якими можна користуватися без обмежень. А у другому “Сірому списку” виявляться смартфони з тимчасовим доступом до користування. У свою чергу до третього “Чорного списку” внесуть тих, кого українські стільникові оператори повинні будуть відключити від мобільного зв’язку.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.