Vodafone, Київстар та lifecell розпочали “битву”

Йдеться про частоти в діапазоні 2,3-2,6 тис. МГц. 26 жовтня НКРЗ дозволила мобільним операторам використовувати додатковий радіочастотний ресурс для експлуатації LTE-мереж. Тепер вони зможуть вести мовлення у смугах 2,3-2,6 тис. МГц.

Як повідомляє чайна ревю, це дозволить підвищити якість інтернету в умовах великого скупчення людей. У lifecell звернулися до НКРЗІ з проханням не поспішати з проведенням нових аукціонів із продажу частот для LTE, які можна буде використовувати у майбутньому для розгортання мереж п’ятої генерації (5G).

У той же час Vodafone заявила про бажання переоформити частоти в діапазоні 2,6 тис. МГц під LTE. Йдеться про частоти, які дісталися компанії після поглинання оператора Vega. Як зазначають у Vodafone, рішення регулятора корисне не лише для учасників ринку, а й загалом для економіки України.

Vodafone
Водночас у Vodafone підкреслили, що діапазон 2,3 тис. МГц її не цікавить, адже використовувати його для розвитку 4G компанія поки не планує.

У Київстарі рішення НКРЗ оцінили, зазначивши, що воно дозволить компанії пропонувати абонентам кращу якість з’єднання та зв’язку. Також у компанії зазначили, що додаткові частоти потрібні вже сьогодні. Якщо їх буде надано, то Київстар розмістить замовлення на постачання нового обладнання.

Київстар

Як зазначили в lifecell, частоти надаватимуться операторам за підсумками торгів, а їхня ціна має бути економічно обґрунтованою.

lifecell
На лінії в 2,6 МГц, які потрібні Vodafone, НКРЗІ встановила мінімальну ціну. Після цього регулятор вирішив передати цей спектр Vodafone без конкурсу на підставі ст. 40 закону №1280-IV. У той самий час розрахунок вартості 1 МГц у діапазоні 2,3 тис. МГц учасникам ринку незрозумілий.

У lifecell вважають, що НКРЗІ поспішає розподілити частоти до набрання чинності новим законом про телекомунікації, який почне діяти з 1 січня 2022 року. За чинним законом тендер із розподілу частот має бути оголошений за 60 днів до його проведення. Очевидно, що провести його 2021 року регулятор не встигне.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.