Приватбанк почав списувати гроші і блокувати картки українців

За які борги можуть забрати гроші? Боржникам можуть заблокувати банківські картки – як це працює. В Україні вже з цього року банки стали блокувати рахунки боржників не тільки через аліменти, а й за іншими заборгованостями. Таке стягнення коштів відбувається автоматично, а карти з пенсіями і пільгами – не виняток, передає новинний портал Афтіпедія.

Як працює така система: виконавець, маючи відповідне рішення суду, надсилає фінансовій установі запит про інформацію про рахунки боржника; далі відбувається блокування коштів і вилучення необхідної суми. Все це в автоматичному режимі, тобто – без додаткових звернень. Експерти вважають, що це може бути вигідним навіть боржнику, адже йому не доведеться чекати примусового виконання.

Блокувати сьогодні можуть за борги з аліментів, комунальні послуги, штрафів, кредитами і багато чому іншому. Ось тільки, як виявилося, карти з пенсією, стипендією та соціальною допомогою не потрапляють в виключення. У Національному банку України пояснили, що арешт можуть накласти і на такі рахунки.

У Міністерстві юстиції також пояснили, що якщо на рахунках у громадянина не вистачає коштів на оплату заборгованості, тоді звертатимуть увагу вже на майно. У такому випадку боржник має право запропонувати предмети самостійно, або ж зовсім оскаржити таке рішення.


Відомо, що на даний момент повністю підключені до системи автоматичного зняття заборгованості такі українські банки: «ТАСкомбанк», «ПриватБанк», «Універсал Банк» (монобанк), «ОКСІ банк», «Банк Восток», «Індустріалбанк», «ПроКредит Банк ». При цьому в Міністерстві юстиції пояснювали, що в подальшому кількість фінустанов буде розширюватися.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.