В Укрпошті” і “Нова Пошті” хочуть повернути минулий ліміт безмитних зарубіжних посилок

Група депутатів пропонує повернути ліміт до 150 євро для безмитних зарубіжних посилок. Зараз в Україні діє ліміт в 100 євро, його знизили, щоб боротися з сірим імпортом. Але ці заходи виявилися неефективними. Відповідні дані і пропозиції містяться в законопроекті №4278.

Про що йде мова?
Раніше користувачі, які купують товари в зарубіжних інтернет-магазинах на кшталт AliExpress, Amazon або eBay, знали, що якщо посилка з товаром буде коштувати менше 150 євро, з неї не потрібно буде платити додатковий податок при розмитненні. У 2016 році цей ліміт спробували знизити до 22 євро, але цю ідею сильно розкритикували, і її ініціатор, асоціація АПІТУ, відкликала проект.

Але ідея знизити ліміт для посилок залишилася, і з липня 2019 року почало працювати нове обмеження: до 100 євро. Що це означало для покупців? Що за посилки дорожче цієї суми потрібно додатково платити ПДВ в 20%. Ціна посилки визначається на основі фактурної вартості, зазначеної в товарному чеку, рахунку на товар (докладніше ми писали про це раніше). А якщо вартість посилки перевищує 150 євро – нараховується ввізного податок 10% + ПДВ 20% на суму перевищення безмитного ліміту і податку

Це обмеження повинно було боротися з сірим імпортом, замінило гучну норму «про три посилках» (кількість безмитних посилок до 150 євро обмежувалося трьома в місяць), яка так і не змогла заробити. І тепер депутати пропонують повернути, як було, тому що цей захід – зниження ліміту до 100 євро – теж виявилася неефективною.

Що пропонують поміняти?
Автори законопроекту посилаються на лист Міністерства інфраструктури від 10 квітня 4950/32 / 10-20, в якому говориться, що зниження ліміту з 150 до 100 євро не було ефективним:

«Зменшення в 2019 році ліміту на безподаткову пересилання міжнародних поштових та експрес-відправлень в Україні з-за кордону з 150 до 100 євро неефективно, відповідні зміни щодо зменшення ліміту не супроводжувалися ні даними про кількість відправлень з 100 до 150 євро, які обкладаються митом та ПДВ, ні даними про прогнозований обсяг податкових надходжень від запропонованих змін, ні розрахунком додаткових витрат державних органів та поштових операторів для реалізації цих змін », – йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Також скорочення ліміту призвело до того, що міжнародні поштові відправлення тепер обробляються повільніше.

Автори проекту підкреслюють, що з досвіду інших країн при зниженні такого ліміту витрати держорганів на збір податків перевищують надходження в бюджет. Наприклад, в Канаді на оформлення посилок вартістю від $ 20 до $ 80 уряд витрачає більше $ 160 млн, щоб зібрати $ 40 млн податків. А коли в Білорусі ввели той самий ліміт в 22 євро, знизивши його з $ 200, обсяг імпортних дрібних посилок з-за цього скоротився на 40%. І активізувалися «сірі» перевізники.

У цьому проекті закону пропонують повернути ліміт в 150 євро для таких посилок.

Чому це важливо?
Це важливо для всіх користувачів, які звикли купувати за кордоном не просто дріб’язок, на кшталт чохлів або захисних екранів на телефон, а товари подорожче: техніку, одяг, книги і т.д. Якщо цю норму приймуть, можна буде купувати товари на загальну суму в посилці не на 100, а на 150 євро, і не платити при цьому додаткові податки при розмитненні.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.