Apple почала інформувати про ремонтопридатність своїх пристроїв

Apple почала виставляти своїм гаджетам індекс ремонтопридатності. До ремонтупрігодності гаджетів Apple завжди є питання. Компанія вважає за краще конструювати свої гаджети так, що цілий ряд компонентів незнімні, використовується багато клею і демонтаж пов’язаний з тим, що замінити вийшли з ладу комплектуючі завдання не з простих і вимагає професіоналізму і навичок. Фахівці компанії iFixit регулярно розбирають «яблучні» пристрої і виставляють свою оцінку ремонтопридатності. Тепер цим зайнялася і сама Apple. Але не по своїй волі, її зобов’язали це робити.

Так, ще в листопаді минулого року Європарламент затвердив нові правила, які зобов’язують виробників електроніки наносити маркування оцінки ремонтопридатності. Таке маркування має бути присутня на смартфонах, ноутбуках, телевізорах, пралка і газонокосарках.

У майбутньому цей список буде розширено. Самі оцінки виставляють виходячи з простоти демонтажу, ціною і доступності комплектуючих, складності діагностики і наявності техдокументації, необхідної для ремонту. У числі головної причини необхідності інформувати споживачів про рівень придатності пристроїв до ремонту називають необхідність запобігти поширенню неремонтопридатних товарів заради захисту екології.

Слідуючи цьому правилу, Apple почала виставляти оцінки ремонтопридатності деяким власним гаджетам. Але поки тільки у Франції. Дізнатися індекс ремонтопридатності можна на сайті фірмового магазину компанії і додатку Apple Store. Максимальний бал 10 і iPhone 12 отримав шість балів. MacBook Air з чіпом М1 – 6,5 і iPhone 11 – 4,6.

З огляду на те, що Apple сама встановлює рівень ремонтопридатності, вона цілком може накрутити індекс. Заради об’єктивності куди правильніше було б, щоб оцінку ремонтопридатності виставляли незалежні експерти. Але тоді Apple доведеться оплачувати послуги професіоналів і так як вона ніколи не відрізнялася особливою альтруїзмом, ці витрати вона сміливо покладе на плечі покупців, включивши їх у вартість пристроїв.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.