Приватбанк і Ощадбанк ввів нові валютні правила

Нацбанк ввів нові валютні правила. Українцям дозволив міняти долари в терміналах, а валютний депозит покласти як гривневий. НБУ прийняв постанову, якою змінюються кілька ключових правил учасників ринку, що стосуються валютних операцій. Даний документ набув чинності 17 січня 2021 року.

Так, банкам і фінансовим компаніям, які володіють терміналами самообслуговування, дозволили змінювати інвалюту на гривню, тобто проводити валютообмін. Це означає, що людина зможе вставити євро або доларову банкноту в апарат, і отримати гривню на рахунок за вказаним курсом.

При цьому, це буде працювати тільки в одну сторону: купити так долари або євро не вийде.

Також громадянам дозволили відправляти і отримувати грошові перекази в інвалюті за умови пред’явлення мобільного додатка “Дія” з ID-картою або біометричним закордонним паспортом.

Крім того, фізособам дозволили купувати і продавати інвалюту на умовах “форвард” – тобто з надходженням коштів в майбутньому часі, а не в момент укладання угоди, за курсом, зафіксованим на поточний момент.

Нове послаблення розраховане не тільки на тих, хто скуповує держоблігації. Вона орієнтована, в тому числі, на вкладників, які хочуть більше заробляти на своїх депозитах. Іншими словами, вкладати інвалюту, але отримувати відсоток, як у гривневому депозиті, а в кінці терміну вкладення повертати свій долар або євро.

Для довідки.

Середня ставка за доларовим депозитом на 12 місяців зараз становить 1,22% річних, а по гривневому – 8,8% річних.

Торкнулися нововведення і ФОПів. Їм дозволили при закритті своєї діяльності перераховувати інвалюту з своїх ФОПовскіх рахунків на особисті рахунки – рахунки фізосіб. До цього часу вони не могли це робити і втрачали на комісіях.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.