Xiaomi слідом за Huawei отримало клеймо

Xiaomi включили в чорний список компаній, з якими не можна мати справу. Коли США почав війну проти Huawei мало хто тоді вірив, що вона буде довгою і такою руйнівною. Але, схоже, чиновників Білого дому спеціально навчають тому, що, якщо є ворог його потрібно знищити, а якщо ворога немає — створити його. Ось таким “цапом відпущення” і стала Huawei, що заважала планам США домінувати на ринку 5G-мереж.

Розв’язав війну ексцентричний Дональд Трамп, якому залишилися лічені дні до складання повноважень. І навіть час, що залишився проходить в боротьбі з Китаєм. Майже напевно не без його участі Пентагон розширив “чорний список” неугодних компаній, які становлять загрозу національній безпеці США і підозрюються у співпраці з військовим відомством КНР. І тепер в ньому з’явилася компанія Xiaomi.

Про це повідомило видання Reuters, яке зуміло побачити список персон нон-грата. На даному етапі це не несе якусь серйозну загрозу для Xiaomi. Тільки те, що до листопада поточного року американські компанії повинні будуть вивести свої активи з Xiaomi, якщо вони є. А також їм заборонено в майбутньому інвестувати в ті компанії, які потрапили в чорний список. Зараз Xiaomi не спіткала доля Huawei в частині санкцій. Китайська компанія може і далі закуповувати комплектуючі, ставити Google-сервіси на апарати і виробляти їх. Але чи надовго?

Новина справила ефект бомби, що розірвалася, і про неї написали багато навіть непрофільних видань. Відреагував і фондовий ринок падінням акцій Xiaomi на Гонконгській фондовій біржі на 11-14%. Так, і фанати компанії занервували і стали говорити про те, що Xiaomi чекає доля Huawei.

Природно, що все, що відбувається не залишилося непоміченим і Xiaomi, яка виступила з офіційною заявою. У ньому вона запевнила, що завжди дотримувалася і дотримується неухильно діючих законів і правил ведення бізнесу. Цілком передбачувано, що Xiaomi заперечує будь-яку зв’язок з військовими (читати розвідкою) і має намір вивчити ситуацію, що склалася, щоб вжити всіх заходів для захисту акціонерів і себе.

Зі свого боку, вона закликала інвесторів, акціонерів і простих користувачів не піддаватися паніці і дотримуватися обережності з операціями з цінними паперами компанії в нинішніх умовах. Якщо читати між рядків, то Xiaomi просить не поспішати продавати акції компанії. Але американським інвесторам (якщо вони є) не залишили вибору — їм доведеться продати цінні папери китайського гіганта.

Перший тривожний дзвіночок для Xiaomi пролунав. Тепер США може взятися за неї і варіант биття санкціями виключати не можна. За яким сценарієм буде розвиватися подальша ситуація, залишається загадкою. Багато чого буде залежати від того, яку риторику у взаєминах з Китаєм обере новообраний Президент США Джо Байден. Хочеться вірити, що він відмовиться від ворожої політики «зачищати територію». А ми зі свого боку тільки схрестимо пальці-Xiaomi, живи!

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.