Інтернет від Ілона Маска запрацює до кінця цього року: стала відома ціна

SpaceX знаходиться в кроці від запуску Starlink – проекту супутникової мережі нового покоління, в рамках якої компанія Ілона Маска має намір забезпечити широкосмуговим доступом в мережу весь світ. І ось зараз з’явилося ще одне свідчення наближення цього важливого для космічної індустрії події – SpaceX додала додаток Starlink в каталог магазину Apple App Store. У числі перших це помітив користувач Twitter під ніком Whole Mars Catalog.

24 жовтня SpaceX відправила на орбіту чергову партію з 60 інтернет-супутників Starlink в рамках ювілейної (100-й) місії з моменту першого успішного запуску Falcon 1 в 2008 році. Саме місія Starlink 14 v1.0 повинна була ознаменувати старт більш широкого тестування мережі Starlink. Запуск офіційного клієнтського додатка Starlink для iOS – явне свідчення швидкого старту публічного бета-тесту. Додаток призначений для простого і зручного налаштування підключення до мережі Starlink, тестування швидкості і усунення проблем з підключенням. В каталозі Google Play Store додаток Starlink поки відсутня.


До кінця цього року, за планами компанії, відбудеться офіційний запуск Starlink в США і Канаді, а в 2021 році почнеться його розгортання по всьому світу.

Інтерфейс Starlink на iOS

SpaceX розвиває проект Starlink з кінця 2014 року – тоді Ілон Маск вперше оголосив про плани з’єднати весь світ глобальним супутниковим інтернетом. З початку року SpaceX провела вже 13 запусків в інтересах Starlink, довівши орбітальне угруповання до 893 апаратів, і до кінця цього року компанія Ілона Маска планує виконати ще два запуски. Тобто, до кінця року у SpaceX буде без малого 1000 супутників Starlink.

У серпні з’явилися перші результати тестів за підсумками закритого бета-тесту, обмеженого північною частиною США і південною частиною Канади. Тоді швидкість скачування в кращому випадку досягала 60,24 Мбіт / с (в гіршому – 35,49 Мбіт / с), швидкість вивантаження – 17,7 Мбіт / с (4,58 Мбіт / с), а затримка – від 21 мс до 90 мс. Після запуску Starlink 12 v1.0 сама SpaceX відзвітувала про результати тестів, заявивши про наднизьких затримках і швидкість завантаження понад 100 Мбіт / с.

SpaceX поки не говорила, ні у скільки обійдеться покупка призначеного для користувача терміналу, ні скільки доведеться платити за послугу, але галузеві експерти говорять про $ 100 в місяць. Буквально на днях SpaceX отримала першого великого клієнта на супутниковий інтернет Starlink – Microsoft планує використовувати його переваги для розширення інфраструктури Azure.

Зараз SpaceX розробляє корабель наступного покоління Starship, який дозволить за один запуск виводити на орбіту близько 400 супутників Starlink – в майбутньому, за задумом SpaceX, забезпечить інтернет і на Марсі.

У доступному для огляду майбутньому SpaceX може виділити проект глобального супутникового інтернету Starlink в окрему компанію і вивести її на біржу. Але, як недавно уточнив Маск, це станеться ще не скоро. Більш докладно про пристрій системи супутникового інтернету SpaceX – тут.

Деталі бета-тесту
Користувач Reddit під ніком u / FourthEchelon19 отримав запрошення на участь в бета-тесті Starlink і розкрив деталі – підтверджена вартість місячної абонплати, яка складе $ 99 (в додаткові $ 499 обійдеться покупка обладнання: роутер Wi-Fi і фазированная антенна решітка).

Під час бета-тестування компанія обіцяє швидкість від 50 Мбіт / сек до 150 Мбіт / сек при затримках від 20 до 40 мс. Також SpaceX попереджає про можливі перебої.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.