ПриватБанк і Ощадбанк попередили клієнтів: очікуються серйозні перевірки

Контроль стане більш жорстким. Українські банки попередили клієнтів: очікуються серйозні перевірки. Що потрібно знати? З’явилася інформація про ретельних перевірок банками операцій клієнтів з високими ризиками. Про це повідомили в Національному банку України (НБУ) на просторах Facebook.

Відомо, що банки починають використовувати ризик-орієнтований підхід і кейсові звітність про підозрілі операції клієнтів після того, як почав діяти новий закон про фінансовий моніторинг. По суті кажучи, тепер в фінансових установах будуть більш ретельно перевіряти операції клієнтів з високим ризиком, а також передбачається менша увага для звичайних операцій.

«Якщо у банку виникла підозра, що операція пов’язана з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму або розповсюдженням зброї масового знищення, він повинен негайно повідомити Держфінмоніторинг про свої підозри. І додати до звіту свої обґрунтовані висновки і документи », – розповіли в прес-службі НБУ.

Європейські експерти MONEYVAL надали відомості, згідно з якими найбільший ризик представляють «операції з переведення в готівку в Україні і з коштами, отриманими внаслідок корупції». В силу цього слід максимально швидкими темпами надавати відомості про проведення таких операція для Держфінмоніторингу.

«Банки повинні розробити правила перевірки фінансових операцій, які б допомагали швидко виявляти підозрілі операції та діяльність», – заявили в прес-службі НБУ.

Виявлення підозрілих операцій банком має відбуватися таким чином:

– потрібно розробляти показники, щоб визначати підозрілі операції або діяльність;

– слід автоматизувати процес виявлення підозрілих операцій;

– банки повинні постійно аналізувати підозрілі операції;

– якщо підозра підтвердилося, то потрібно скласти висновок і проінформувати Держфінмоніторинг.

«Банкам були представлені міжнародні стандарти і вимоги з цього питання, приклади інших країн і виявлені українськими банками« кейси »підозрілої діяльності клієнтів», – підсумували в прес-службі НБУ.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.