ПриватБанк і Ощадбанк попередили про нову схему шахраїв з QR-кодами

QR-коди ведуть на шкідливі сайти. Українців попередили про нову схему шахраїв на цей раз за допомогою QR-кодів – вони крадуть гроші з карток українців і блокують їх телефони. Відзначається, що QR-коди ведуть на шкідливі сайти. Так, перейшовши по зашифрованою в коді посиланням, можна потрапити на ресурс, після чого запропонують завантажити шкідливу програму. За словами експерта з кібербезпеки по банкам Маргарити Січкар, така програма здатна вкрасти паролі від соціальних мереж, дозволить шахраям потрапити в банківський додаток або навіть заблокує телефон.

«Зараз у багатьох місцях громадського харчування використовують QR код в якості меню. Цей спосіб шахрайства вже давно працює в інших країнах, там масово поширюють коди просто на стовпах », – підкреслила Січкар. Для того, щоб себе вберегти потрібно дотримуватися наступних мер безпеки:

  • зчитувати QR код тільки в тому випадку, якщо ви знаєте, хто його розмістив;
  • перевіряти перед зчитуванням, що не наклеїли чи на QR код нову наклейку;
  • не завантажувати файли з будь-яких сайтів за кодом.

«Якщо ви використовуєте код в кафе і ресторанах, попросіть, переконайтеся, що це код, який залишили саме співробітники ресторану. Зчитувати коди з стовпів, в метро і т.д. взагалі не можна ні в якому разі », – роз’яснила Січкар.

 

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.