В Приватбанку пропадають гроші просто в банкоматах

Втрачено понад півмільйона гривень. В останні роки у аферистів і шахраїв з’явилося безліч способів красти у нічого не підозрюючих українців гроші, проте одними з найпопулярніших методів викрадання грошей як і раніше залишаються махінації з банкоматами. За оцінками експертів, шістнадцять відсотків аферистів досі використовують саме цей метод.

Олеся Данильченко, заступник директора Асоціації “ЕМА” і керівник Безпекового Форуму Розрахунків і Кредитів розповіла, що інші пристрої, пов’язані з грошима, заслужили меншу увагу шахраїв: всього вісім відсотків злочинів пов’язані з POS-терміналами та п’ять відсотків пов’язані з системами дистанційного банківського обслуговування.

Відомо, що за перший квартал поточного року з банкоматів було викрадено п’ятсот сорок тисяч гривень, за другий квартал було вкрадено трохи менше грошей – близько півмільйона гривень. Найчастіше з банкоматами пов’язані такі афери як скімінг, кеш-треппинг і фізичні атаки. Перші два способи завдають шкоди громадянинові, який намагається зняти гроші, а від фізичних атак в першу чергу страждає банк.

Скіммінг – метод, при якому на банкомат встановлюється додатково обладнання. Найчастіше їх встановлюють на картрідер, пристрої, які зчитують дані карт. Одночасно з цим на банкомат встановлюються непомітні камери, які записують введені клієнтами банків пін-коди. Данильченко розповіла, що в перші місяці після оголошення тотального карантину в Україні, тобто в березні і квітні, не було зафіксовано жодного випадку такого виду шахрайства. Однак вже до травня злочинці активізувалися, так що за другий квартал поточного року було зафіксовано дев’ятнадцять випадку скіммінгу.

Інший спосіб шахрайства з банкоматами – кеш-треппинг – припускає установку на отвір для видачі грошей пристроїв, які не дають банкомату видати зняті клієнтом гроші. Даний спосіб часто докучає українцям в останні кілька років, проте останнім часом шахраї вдаються до нього все рідше – за квартал зазвичай виявляють сорок таких пристроїв.

Нарешті, третій спосіб, фізичні атаки, означає будь-які дії зловмисників, спрямовані на безпосередньо банкомат, з метою заволодіння грошима. У 2020 році зафіксували значно менше інцидентів, ніж раніше, хоча в перші дні карантину на банкомати стали нападати частіше.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.