ПриватБанк і ОщадБанк буде списувати борги з рахунків підприємців без рішення суду

Уряд підготував новий далеко не найприємніший сюрприз для підприємців. У Міністерстві фінансів розробили законопроект, яким запроваджується можливість стягування податкових боргів з підприємців без рішення суду. Таким чином, якщо цей законопроект буде прийнятий, держава отримає можливість просто списувати гроші з рахунків підприємців. КМУ вже затвердив цей законопроект, але його текст поки не опублікований.

Даний законопроект, покликаний збільшити надходження до державного бюджету в 2021 році, вносить ряд змін в існуючий Податковий кодекс та інші нормативні акти. Збільшити збори до бюджету чиновники пропонують за рахунок «поліпшення умов ведення бізнесу та підвищення рівня адміністрування». У Міністерстві вважають, що завдяки таким «поліпшень» надходження до бюджету зростуть на 2,7 млрд грн.

Під спрощенням адміністрування чиновники розуміють ряд наступних ініціатив:

  • Скасувати мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • Списати суми штрафів та пені, якщо вони погашені протягом 6 місяців, на які і нараховані ці фінансові санкції;
  • Дозволити стягувати податкову заборгованість з підприємця за рахунок його наявних коштів або грошей, наявних на банківських рахунках підприємця за рішенням контролюючого органу (районної податкової адміністрації) – без звернення до суду.

Таким чином, що якщо ФОП нарахують борг за результатами його податкової декларації або уточнюючої декларації, інспектор може стягувати суму боргу з рахунку такого підприємця простим розчерком пера – без судового рішення.

Фактично механізм справляння боргів без рішення суду поки не уточнюється. Передбачається, що процедура може бути аналогічною того, як зараз відбувається з боргами по ЄСВ. Так вважає податковий консультант Олександр Зарайський.

«Можливо [буде] як зараз по ЄСВ: вимога щодо ЄСВ за підписом начальника податкової є виконавчим документом, тому в разі несплати податківці відразу подають його в виконавчу службу, і далі виконавець накладає арешт на рахунки і все майно», – пояснив він.

Зараз же для списання грошей з рахунку підприємця потрібно отримати відповідне рішення суду. Для цього податкова служба подає позов до суду, після розгляду справи вона отримує рішення і судовий наказ. Потім вона подає його в виконавчу службу, і виконавець заарештовує рахунки. Після цього з рахунку списується сума боргу, якщо на рахунку було достатньо коштів. Якщо грошей на рахунку не вистачає – сума спишеться, як тільки потрібну кількість грошей надійде на рахунок.

Що стосується поліпшення умов ведення бізнесу, то, на думку чиновників з Мінфіну, необхідно впровадити наступне:

  • Скасувати ПДВ для фермерів в разі втрати врожаю, падіння поголів’я худоби та інших форс-мажорів;
  • Не оподатковувати гранти від Фонду розвитку підприємництва та Фонду розвитку інновацій;
  • Пролонгувати так званим «сплячим ФОП» термін списання заборгованості по ЄСВ на 2 місяці;
  • Та інші нішеві зміни.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.