Камера смартфона здатна виявити цукровий діабет з високою точністю

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, діабет входить в десятку хвороб, від яких щорічно вмирають мільйони жителів планети. Незважаючи на те, що з хронічним недугою можна нормально співіснувати, дотримуючись дієти, займаючись спортом, приймаючи медикаменти та інше, багато людей навіть не знають про наявність подібного захворювання. Щоб здати аналізи на діабет, незабаром не буде потрібно відвідування клініки. Вчені Каліфорнійського університету створили методику діагностики за допомогою камери смартфона.

Симптоми діабету тривалий час можуть зовсім не проявлятися. Через це досить складно поставити діагноз на ранній стадії, як і лікувати його в подальшому. Найбільш популярний метод виявлення діабету – фотоплетізмографія (PPG). На певну ділянку шкіри людини спрямовується промінь світла, який фіксує зміни обсягу крові. Схожий метод використовується для вимірювання рівня кисню в крові або фізіологічного показника серцебиття.

При проведенні фотоплетізмографії (PPG), результати діагностики фіксуються в базі даних. Саме це і послужило основою для реалізації ноу-хау в галузі медицини. Вчені зібрали близько 2,6 мільйона PPG, отриманих від 53 870 хворіють на діабет. Всі ці дані обробляє спеціальний алгоритм на основі нейромереж, який «навчився» з 80-відсотковою ймовірністю визначати точний діагноз. Коли до даних PPG розробники програми додали в алгоритм індекси маси тіла і віку людей, тоді точність виявлення діабету значно зросла.

Вчені та медики бачать в цьому методі величезний потенціал. Найпростіше додаток буде спонукати людей звертатися за медичною допомогою, якщо ризик захворювання на діабет знаходиться на високому рівні. Про терміни випуску діагностичного софта не повідомляється.

Джерело

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.