Apple покидає Росію, але це не точно

Держдума в третьому читанні прийняла законопроект «Про забезпечення споживачів можливості використання російських програм». Це не окремий закон, а поправки в закон «Про захист прав споживачів», які вступають в силу з 1 липня 2020 року.

Доповнення зачіпають лише одну статтю закону про захист прав, яку прокачають наступним текстом:

При продажу окремих видів технічно складних товарів з попередньо встановленими програмами для електронних обчислювальних машин споживачеві забезпечується можливість використовувати всі заздалегідь визначених російських програм для електронних обчислювальних машин. Перелік окремих видів технічно складних товарів, порядок складання і ведення переліку російських програм для електронних обчислювальних машин, які повинні бути введені, а також порядок їх попередньої установки визначаються урядом Російської Федерації.

Доповнення до ст.4 ФЗ «Про захист прав споживачів»

Після вступу закону в силу іноземні виробники будуть зобов’язані встановлювати на телефони, комп’ютери та розумні телевізори програми зі списку, складеного урядом. Які програми і на які пристрої? Це ми дізнаємося тільки після рішення уряду.

За цим законом можна заборонити продаж майже всіх гаджетів Apple

Уряд може зобов’язати виробників предвстановлювати «патріотичні» програми на кшталт Яндекс.Карт і додатки ВГТРК.

                                                                  Версія iPhone, яку точно не заборонять

Китайські і корейські виробники ще можуть піти на компроміс (вони і зараз встановлюють регіональний софт), але Apple точно не стане: навіть в Китаї iPhone і MacBook поставляються тільки з офіційними додатками від Apple. Цей принцип дуже важливий для компанії. Тім Кук пожертвує мікроскопічним російським ринком. Відмова Apple виконувати вимоги уряду спричинить за собою заборону на продаж пристрою.

Чому ця перспектива малоймовірна

По-перше, за півроку до вступу в силу поправок інтернет-магазини точно не встигнуть розпродати всі наявні  пристрої. Закон не вказує, що робити з нерозпакованими пристроями, випущеними до липня 2020 року.

По-друге, поправки не встановлюють жодних заходів відповідальності за недотримання положень закону. Хто буде вважатися винним за продаж недостатньо локалізованого пристроя – ще одна загадка. На ці недоліки законопроекту в Держдумі вказувала асоціація продавців електроніки, але зауваження були просто проігноровані.

Як буде в реальності

Складність виконання призведе до того, що в Росії з’явиться ще один непрацюючий закон. Іноді положення закону можуть використовуватися для тиску на неугодних виробників – наприклад, як в ситуації з Telegram. Коротше, вийшов патріотичний, але дурний і зовсім непрацездатний законопроект. Депутатам сьогодні важливіше потрапити в заголовки, ніж реально на щось вплинути.

ІЙмовірність заборони iPhone вкрай мала, але остаточно відкинути варіант відкритого конфлікту з Apple ми зможемо тільки влітку. Самий безконфліктний варіант – обмежитися вимогами про наявність в налаштуваннях гаджетів локальних пошукових систем. В такому випадку ніяких проблем не буде: встановити Яндекс в iPhone можна і зараз.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.