Мобільні телефони зможуть замінити супутникові

Так вважає компанія Ubiquitilink, яка хоче забезпечити супутникової телефонним зв’язком усіх жителів планети

Супутникові телефони – часто громіздкі і досить дорогі пристрої, для роботи яких потрібне спеціальне обладнання. Однак в найближчому майбутньому звичайні смартфони зможуть підключатися до телекомунікаційних супутників, використовуючи технологію, продемонстровану компанією Ubiquitilink.

Під час прес-конференції на Mobile World Congress в Барселоні Ubiquitilink заявила, що мережа супутників, які виступають в якості станцій стільникового зв’язку, може забезпечити з’єднання з будь-яким мобільним телефоном. Це можливо завдяки трьом умовам: супутники повинні знаходитися на низькій навколоземній орбіті (близько 500 км над поверхнею Землі), радіочастотний промінь, який використовується для передачі даних, повинен бути вузьким, а довжина хвилі – збільшеною.

Компанія стверджує, що більшість телефонів, випущених в останнє десятиліття, мають апаратне оснащення, необхідне для підключення до таких супутників. Однак ця можливість заблокована настройками програмного забезпечення. Мобільні пристрої спочатку запрограмовані на підключення до наземних станцій, які знаходяться на відстані не більше 30 км, так як кривизна поверхні Землі перешкоджає передачі сигналу. В кінці минулого року Ubiquitilink провела експеримент, в ході якого було встановлено 2G-зв’язок між наносупутником і стільниковим пристроєм. Для цього довелося змінити штатні налаштування телефону.
Мобільні телефони зможуть замінити супутникові

У засновника Ubiquitilink Чарльза Міллера (Charles Miller) є амбітні плани щодо перетворення компанії в глобального оператора супутникового телефонного зв’язку. Це дозволить користуватися телефоном в тих місцях, де відсутнє покриття. Однак для цього необхідно побудувати мережу з принаймні тисячі супутників. Компанія сподівається запустити послуги зв’язку з меншою кількістю супутників, правда в такому випадку абонентам іноді доведеться чекати, поки супутник не опиниться в «зоні видимості».

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.