Чому гаджети перестають працювати на морозі

Зима – прекрасна пора, спрямована проти гаджетів. Батареї швидко розряджаються, екрани розмиваються, а сенсори не працюють. Для того, щоб дізнатися, що відбувається з пристроєм і чому, необхідно копнути глибше і подивитися на конкретні складові.

Батареї
Більшість пристроїв – телефони, ноутбуки, Bluetooth-навушники, електронні книги, цифрові камери, дрони – працюють від літій-іонної батареї. Її перевага полягає в тому, що вона справляється як з низьким, так і з високою напругою. Головний недолік – це погіршення роботи при низьких температурах, тому що у цій батареї дуже мало внутрішнього опору. Це означає, що вона виводить менше надлишкової енергії у вигляді тепла.

Акумулятор стає дуже вразливим до перепадів температури через брак теплових викидів. Чим холодніше, тим повільніше протікає метаболізм хімічних реакцій всередині батареї, і як підсумок, пристрій швидше розряджається. Якщо винести телефон на вулицю, де температура -37 градусів, то буде потрібно всього лише п’ять хвилин, щоб він повністю розрядився.

Електрокарам і дронам необхідна величезна кількість енергії за короткий проміжок часу. Вони в ході своєї роботи виділяють досить багато тепла, що і допомагає їм працювати в холодну погоду. Правда, їх працездатність знижується.

Продуктивність кожного пристрою залежить від виробника, моделі акумулятора і ступеня зношеності гаджета. Amazon, як і Apple, рекомендує не використовувати свої пристрої при температурі нижче 0 градусів. Fitbit же стверджує, що їх браслети здатні працювати при температурі до -10 градусів, тому що вони знаходяться близько до тіла, яке, в свою чергу, теж виробляє тепло.

Не рекомендується заряджати пристрій на холоді, якщо воно замерзло. Необхідно дочекатися, коли гаджет звикне до кімнатної температури. В іншому випадку може запуститися інша хімічна реакція, яка може назавжди вивести акумулятор з ладу.

Екрани
LCD-екрани складаються з величезної кількості різнокольорових пікселів, керовані транзисторами. При включенні електричний імпульс активує крихітний рідкий кристал, який в свою чергу пропускає світло через кілька фільтрів і підсвічується потрібним кольором. В результаті з усіх пікселів складається картинка.

Рідкі кристали мають максимальну працездатністю при температурі від 0 до 48 градусів. Чим холодніше, тим повільніше відбувається перехід від електричного сигналу до зміни пікселя, через що зображення стає розмитим.

На більшості гаджетів встановлені LCD-екрани, які працюють при температурі не нижче -40 градусів, однак деякі екрани здатні працювати і при температурі -51 градус.

Сенсори
Холод не обійшов повз і датчики, які розташовуються в пристрої. Вони збирають інформацію про наше місце розташування, кількості зроблених кроків, положення гаджета і т.д. Ці дані необхідні для навігації, визначення часу і ведення статистики про активність користувача. При низьких температурах сенсори починають гірше працювати, а іноді і зовсім виходять з ладу.

Існують більш складні сенсори, яким необхідні більш сприятливі фактори, щоб вони працювали коректно. При перепаді температури дані можуть сильно спотворюватися, що призводить до невірного результату. Через це більшість виробників намагаються оснащувати свої пристрої більш простими датчиками.

Останнім часом набирають популярність розумні годинник і фітнес-браслети. Найбільшою популярністю користуються Apple Watch і Mi Band від Xiaomi. У подібних пристроях встановлений осцилограф, відкалібрований на роботу при температурі 37 градусів.

Задня кришка гаджета, як правило, являє собою металеву пластину, яка проводить тепло людського тіла. Отже, якщо зняти годинник при температурі нижче людського тіла і дати їм звикнути до неї, то вони будуть відставати на кілька секунд.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.