Китайський апарат «Чан’є-4» здійснив посадку на зворотному боці Місяця

Китайський безпілотний космічний апарат «Чан’є-4» успішно приземлився на зворотному боці Місяця. Про це повідомляють китайські ЗМІ. Вперше про посадку стало відомо 30 грудня 2018 року.

Апарат торкнувся місячної поверхні в районі басейну найбільшого ударного кратера в Сонячній системі Ейткена. Зонд доставив на зворотну сторону місяця обладнання, за допомогою якого можна буде проводити радіоастрономічні дослідження віддалено.

У спеціальному герметичному контейнері апарату знаходяться насіння картоплі, рослини із сімейства капустяних і яйця шовкопряда. Ученим належить перевірити, чи можна в таких умовах створити замкнуту екосистему, в якій личинки будуть виробляти вуглекислий газ, а рослини перетворюватимуть кисень.

Фото: Chinanews

Космічна станція включає в себе перелітний модуль, посадкову платформу і місяцехід, на якому встановлені посадкова і панорамна камери. Для зв’язку з апаратом використовується ретрансляційний супутник «Цюецяо». Через нього «Чан’є-4» буде передавати дані на Землю.

Головний конструктор місячної програми Китаю У Вейжень назвав цю подію «важливою віхою в китайському освоєнні космосу». Зонд було запущено 8 грудня 2018 року з космодрому Січан.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.