Всесвітній збій інтернету може статися вже сьогодні

Корпорація з управління доменними іменами та IP-адресами (ICANN) планує масштабне оновлення криптографічних ключів, яке може призвести до збоїв у роботі інтернету. Процедура буде розпочата сьогодні, і провайдери вже готуються до її можливих наслідків.
За словами представників ICANN, всі необхідні дії займуть близько двох діб. Як повідомляють у компанії, в цей період все ще можливі збої, які можуть привести до труднощів в роботі інтернету по всьому світу в найближчі 48 годин. Користувачі можуть відзначити тимчасове зниження швидкості завантаження інтернет-сторінок, проблеми з доступом до деяких сайтів або некоректне завантаження зображень в браузері.

За наявною інформацією, захід планувалося провести ще в минулому році – проте, провайдери не були до цього готові. Оновлення криптографічних ключів в ICANN порівнюють зі зміною паролів до акаунтів і запевняють, що без нього просто не обійтися.

«Це важливий крок, і ми зобов’язані простежити, щоб він сприяв подальшій місії ICANN, яка полягає в забезпеченні надійності, стабільності і стійкості DNS. Не можна точно бути впевненим, що кожен провайдер встигне провести правильну настройку обладнання. Але, якщо все піде так, як ми задумали, то більшість користувачів не втратить доступ до мережі », – повідомив голова ради ICANN Шерін Шалабі.

У зазначений період ICANN рекомендує провайдерам відключити набір розширень для протоколу DNS, який використовує криптографію з відкритим ключем, встановити новий ключ, і знову активувати DNSSEC – тоді доступ до мережі відновиться.

Представники ICANN повідомляють, що вперше проводять подібну процедуру, тому, вона може викликати багато шуму в інтернеті. Але, в майбутньому аналогічні дії робитимуться частіше, і провайдери зможуть вчасно виконувати необхідні для запобігання проблем інструкції.

 

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.