Огляд Sony Xperia XZ2 Premium Limited Edition: ніч очима сови

У випущеному обмеженим тиражем топовому смартфоні Sony використовується унікальний процесор AUBE і два фотосенсора. Цей зв’язок двох  забезпечує екстремальну навіть за мірками фотоапаратів світлочутливість – в 32 рази вище, ніж у людського ока, і в 16 разів перевищує максимальну ISO фотоплівки. Що ж це за «сова» така? Маркетинг або правда технологічний прорив?

Перші враження

Що маєш справу з «лімітованим» апаратом, розумієш одразу – за запахом. Від коробки виходить аромат якісної поліграфії. Збоку упаковки є унікальний порядковий номер (тестовий зразок – 917-й).

Береш смартфон в руку і впадаєш в ступор – так він просто величезний, товстий і важкий. Але, як не парадоксально, виглядає і тактильно відчувається «дорого» – чи то через нестандартно товстого скла Gorilla Glass 5, чи то через форми … Або, може, магія Sony?

Включаємо. Екран, хоч формально в ньому «всього» 5,8 дюймів, сприймається величезним через класичне співвідношення сторін 16: 9 (ширина – цілих 7,2 см). Дисплей традиційно чудовий – шикарна IPS-матриця без мерехтіння (не втомлює зір), природне відображення кольорів, чесне 4K (до RGB субпікселів додані білі, незвичайна схема IPS – RGBW), підтримка HDR.

Подвійна основна камера розташована з великим відступом від краю корпусу. Зручно, якщо міцно тримаєш апарат під час фотозйомки двома руками, так є менший ризик випадково затулити оптику пальцями . Побічний ефект такого компонування – незвично низьке розташування сканера відбитків пальців. При розблокуванні часто плутаєш кромку скла камери з дактилоскопічний сенсором.

Є ще момент, якому відверто дивуєшся – примусове перезавантаження смартфона при будь-якій спробі відкрити SIM-лоток. З іншого боку, в разі втрати смартфона або його крадіжки, це може врятувати ваші дані – після перезавантаження, крім відбитка пальця, доведеться ввести пароль, або графічний ключ.

 

 

AUBE і інші особливості
Напис «Limited edition» на коробці – не абстракція, а цілком відчутний розширений сервіс в поєднанні з ексклюзивністю. Так, лише для цього «обмеженого видання» смартфона пропонується безкоштовна заміна екрану протягом року (навіть якщо розіб’єш його вщент зі своєї вини) і два роки розширеної гарантії на будь-які інші поломки (з безкоштовною доставкою кур’єром до сервісного центру і назад). Крім того, всередині коробки виявляється карта, яка дає право пройти онлайн-курс навчання фотозйомці на смартфон.

 

Відмінність рішення Sony з подвійною камерою від конкурентів в тому, що кольоровий і ч / б сенсор тут працює так, щоб домогтися максимальної світлочутливості, даючи можливість знімати в напівтемряві. Максимальне значення чутливості складає запаморочливі 51200 одиниць. Таким ISO не кожна зеркалка похвалитися. При цьому важливо, що сигнал з обох сенсорів підсумовується і обробляється в реальному часі окремим чіпом, який в Sony назвали AUBE.

 

За рахунок цього смартфон дозволяє висвітлити будь-які сцени так, що непроглядна темінь нічного двору несподівано перетворюється в цікаве сплетіння світла і тіней.

Крім висвітлення відвертої темряви за допомогою підвищеного ISO технологія Sony корисна тим, що дозволяє робити фотографії вночі за будь-яких умовах освітлення, не використовуючи штатив. Просто навів і зняв.


Вночі виходять знімки з досить насиченою передачею кольору

Звичайно, технічного перевороту не сталося, закони фізики не спростовані – Sony Xperia XZ2 Premium Limited Edition не знімає як професійна камера Sony α9. В умовах поганого освітлення новинці лише вдається висвітлити сцену і показати якомога більше об’єктів, які при зйомці на інші смартфони розчинилися б у чорноті ночі.

Є один Пересвіт, але, в цілому, камера добре впоралася зі складним освітленням

Зрозуміло, на екстремальних значеннях ISO  агресивно працює шумодав і «пожирає» деталі.

Все виглядає на фотографії набагато світліше, ніж було насправді

Але для смартфона це все одно відмінний результат – чи не найкращі нічні знімки, які взагалі сьогодні можна зробити на мобільник.

Посилення насиченості дозволяє краще передати відтінки нічних вогнів і відблисків на воді

При цьому навіть в режимі підвищеної чутливості фотографії виходять досить високої якості, щоб сміливо ділитися ними в соціальних мережах.

Інша сильна сторона ексклюзивного флагмана – нестандартні режими відео і можливість їх комбінувати. Наприклад, режим підвищеної чутливості з використанням співпроцесора AUBE доступний для відео в якості FHD 30 fps. Якщо відмовитися від «нічного» режиму, то під час відеозйомки стає доступно включення HDR – режим працює в 4K, реалізований відмінно. До ефективності стабілізатора також претензій немає – тремтіння рук повністю усувається. Є в апараті і функція фірмового SlowMo з 960 кадрами в секунду, яка була представлена ​​раніше в інших моделях лінійки Xperia.

Продуктивність

З «движком» у апарату, зрозуміло теж все в порядку. Ще б пак, за таку-то ціну. Всередині – 845-й «дракон», 6 гигов оперативки, та ще й LTE-модуль з підтримкою Cat18 (передача даних до 1,2 Гбіт / с). Вообщем, зі швидкістю роботи всього і вся проблем чекати не варто. У грі PUBG смартфон видає 30 кадрів в секунду, в WoT – 60. Фірмова оболонка Sony, навіть при активації сильно навантажених інтерактивних тим оформлення з анімацією, не гальмує від слова зовсім, скільки додатків не відкрий.

Час автономної роботи смартфона приємно здивувало. Начебто стоїть потужний процесор, батарея не видатна, екран великий і повинен бути ненажерливим (IPS ж, а не новомодний OLED) … Проте, апарат якимось дивом працює довго. При активному змішаному використанні вдається отримувати майже завжди від семи до восьми годин включеного екрану або півтора-два дня впевненої роботи (powerbank сміливо і рішуче залишаємо вдома). Час гри в WoT забирає 22% заряду. Відео смартфон може зацикленість крутити в «літаковому» режимі протягом 10 годин. Як потім стало ясно, секрет тривалої роботи смартфона в змішаному режимі криється в деякій оптимізації, яка автоматично застосовується до всіх встановлюються додатків. Майже для всього несистемного ПО включається заборона на фонову роботу. При цьому – на відміну від китайських смартфонів – у Sony це реалізовано так, що всі повідомлення від Facebook і будь-яких інших месенджерів приходять, віджети годин на робочому столі раптово заморожуються, та й в іншому така схема енергозбереження ніяк не заважає роботі зі збереженням максимальної продуктивності .

Що ти робиш, Sony, припини!

Xperia XZ2 Premium Limited Edition – безумовно, смартфон не для всіх. Варто дорого, габарити можуть і налякати. З іншого боку, якщо важлива камера – особливо, з прицілом на нічну зйомку – знайти щось краще навряд чи вийде, альтернативи технології AUBE поки ні у кого немає. Зрозуміло, в інших аспектах смартфон також цілком виправдовує витрачені на нього гроші – відмінний 4K екран з HDR, відмінні стереодинаміки, захист від бруду і води за стандартами IP65 / P68, NFC, висновок Hi-Res Audio, система вібруванням в такт звуку, робота з кодеком LDAC.

Ну і, звісно ж, сильна сторона пристрою Sony не тільки в тому, що можна описати словами і цифрами, скільки в самому виконанні пристрою – як виготовлення, матеріалів, незвичайному дизайні.

Підсумки

Нічні фотознімки, зйомка при поганому освітленні або зовсім без нього – у Sony Xperia XZ2 Premium Limited Edition в цих завданнях просто немає конкурентів. Апарат бачить світло навіть там, де на власні очі не можна щось розгледіти. Якщо ж забути про ноу-хау, пов’язане зі специфічним режимом зйомки, в залишку маємо просто хороший флагман, з цілком резонним набором бонусів і адекватними для топового класу характеристиками.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.