У Intel розробили «вбивцю BIOS» з відкритим вихідним кодом

Компанія Intel пообіцяла покласти край використанню BIOS ще в минулому році – і нарешті, опублікувала свій проект під назвою Slim Bootloader. Він призначений для ініціалізації заліза і завантаження операційних систем при використанні зі споживчими PC, серверами і пристроями інтернету речей. Ключові особливості завантажувача – невеликий розмір і висока швидкість роботи.

Розробники повідомляють, що Slim Bootloader, розповсюджуваний за ліцензією BSD, вже здатний завантажувати операційні системи, включаючи Windows, і підтримує оновлення прошивки, а також вміє перевіряти нове програмне забезпечення на працездатність і цілісність. Окрім того, к нього вбудований інструмент перевірки компонентів за цифровим підписом та командний рядок, через який можливо проводити налаштування та діагностику.

На даний момент завантажувач вміє працювати лише з платформами, побудованими на базі Apollo Lake – підтримуються плати UP Squared, система Intel Leaf Hill, мінікомп’ютери MinnowBoard 3 і завантаження віртуальних машин QEMU. Однак, ентузіастами вже створюються різні відкриті компоненти для прошивок UEFI, тому, сумісність з іншими апаратними рішеннями – лише питання часу.

Про те, як в Intel збираються використовувати нову розробку, компанія не повідомляє. Чи буде Slim Bootloader відкритою альтернативою UEFI, або ж його установка стане обов’язковою для всіх виробників материнських плат – поки що залишається невідомим.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.