AMD перевершить Intel по продуктивності процесорів в 2019 році

Аналітична компанія Canalys вважає, що вже в 2019 році процесори AMD перевершать по продуктивності процесори Intel. У всякому разі, такі слова виявилися в злитій в мережу презентації, призначеної для партнерів компанії.

Це дуже сміливе пророкування, під яким також мається на увазі, що при покупці нової системи процесори AMD варто розглядати як повноправну альтернативу виробам Intel. Також це можна вважати своєрідною рекомендацією для постачальників, що рекомендуючи клієнтам нові системи, варто позиціонувати AMD і Intel на рівних. Причому це стосується як професійної сфери, так і споживчої.

Зауважимо, що Canalys має досить великий список впливових клієнтів, включаючи Amazon, Dell, Apple, Samsung, Lenovo, Google і HP, тому подібного роду рекомендації для них можуть зробити деякий вплив на ринок.

Судячи з усього, аналітики припускають перевагу процесорів AMD на базі нової архітектури Zen 2, вироблених по 7-нм техпроцесу, вихід яких якраз і запланований на майбутній рік. Нагадаємо, що вже зараз виробляються зразки нових серверних процесорів Epyc на базі 7-нм чіпів Zen 2, а в першій половині 2019 року мають розпочатися їх масові поставки. Але, на жаль, поки що не ясно, з якими чіпами Intel порівнюються процесори AMD.

У презентації відзначаються такі переваги серверних процесорів AMD Epyc, як підтримка роботи з великим об’ємом оперативної пам’яті (до 2 Тбайт на процесор), значно менша вартість у порівнянні з чіпами Intel Xeon, а також відповідність вимогам комп’ютерної безпеки.

Але не тільки серверні процесори AMD нахвалюють аналітики. Відзначається, що процесори AMD пропонують збалансоване поєднання обчислювальної та графічної продуктивності при невеликій вартості. По всій видимості, мова йде про гібридних процесорах Raven Ridge, що поєднують в собі ядра Zen і графіку Vega. Відзначається, що такі процесори відмінно підійдуть компаніям з молодими працівниками, які могли б у вільний час пограти в комп’ютерні ігри.

Зауважимо, що свою заяву Canalys зробила на тлі дуже важких часів для компанії Intel. Як відомо, виробник зазнає великих труднощів з освоєнням 10-нм техпроцесу, і на поточний момент початок масового виробництва по цих нормах відкладено до другої половини наступного року. Як в той час 7-нм процесори AMD вже повинні  продаватися на повному ходу.

Крім того, зараз компанія Intel зазнає труднощів навіть з поставками своїх актуальних процесорів, виконаних по 14-нм техпроцесу. Не так давно ми писали , що Intel була змушена перевести виробництво деякої 14-нм продукції зі своїх потужностей на потужності компанії TSMC. У світлі дефіциту деякі виробники серверів, на зразок Hewlett Packard Enterprise (HPE), почали активніше пропонувати рішення на базі AMD Epyc.

Правда, ще рано списувати з рахунків компанію Intel. Якщо AMD змогла надолужити згаяне, то і компанія з доходом в більш ніж $ 60 млрд на рік повинна бути в змозі це зробити. Можливо, той же Джим Келлер (Jim Keller), який є одним з творців архітектури AMD Zen, що  недавно перейшов в Intel, допоможе їй створити щось нове і видатне.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.