Огляд короля хайпа Xiaomi Mi8

Мейнстрім в рази миліше серцю простого покупця, ніж круті експерименти з формою і змістом лінійки Mi Mix, – так стверджує статистика форуму 4PDA. Пару днів назад в російський роздріб вийшов Xiaomi Mi8 – нудний, до протилежного звичайний і нічим не видатний смартфон. З іншого боку, мова про Xiaomi – китайський гігант завжди пропонує найкращий спосіб витратити гроші. Або це вже не так?

Формула успіху іменитого бренду Піднебесної проста: взяти відмінне залізо, написати власний софт (в кінці кінців, Xiaomi з оболонки і починала) та продавати з мінімальною націнкою. Якими б кривими або сирими не були прошивки на старті, наш народ все одно купить апарат. Тому що конкуренти дорожче, а на 4PDA перепрошити телефон навчать на раз-два. Ось тільки з новинкою не все настільки однозначно.

 

Його величність Конфиг
Так, залізо запакували найкраще з того, що вдалося знайти. І, зрозуміло, наймодніше. Флагманський чіпсет від Qualcomm (Snapdragon 845 плюс Adreno 630 в зв’язці з 6 ГБ ОЗУ), AMOLED-дисплей з «триклятим» вирізом, швидкий накопичувач, пара хороших камер, NFC і непогана батарея. Продуктивність обговорювати сенсу немає – на начинці не економили. На дев’ятій версії MIUI мало не рекорди в бенчмарках, на бета-версії MIUI 10, яку ще оптимізувати і оптимізувати, теж все літає. В іграх немає ні натяку на гальма, інтерфейс працює ідеально.

Є пара нюансів, які викликають питання у досвідченого користувача. Наприклад: «Навіщо тут OLED-дисплей, якщо виріз все ще видно?» Так-так. Чорний у Xiaomi Mi8 не зовсім чорний. По крайней мере, до рівня Samsung Galaxy йому як пішки до іншої галактики. Південнокорейський колос не продає матриці останнього покоління всім бажаючим, передостаннього – теж. Тому конкуруючим компаніям дістаються дисплейні модулі, що відстають за характеристиками на пару-трійку років від того, що встановлюють в Galaxy S-серії.

 

Ось і навіщо, пробує, оснащувати Mi8 дорогим і швидко втрачають споживчі властивості екраном? Безперечно, передача кольору гарна, діапазон доступною яскравості вражає, але логіка-то де? IPS-матриця від LG легко забезпечить ті ж результати, а обійдеться дешевше.

 

Синергія заліза і софта
На момент підготовки огляду у користувача був вибір, яке ПЗ він хоче використовувати – морально застаріле або сіре. Оболонку MIUI 9 тестувати на такому гаджет не хочеться зовсім. Працює вона нормально, але в порівнянні з самим смартфоном ця версія виглядає старої і незручною: на Mi6 вона як рідна, а на Mi8 – вже не те.

Актуальна бета-версія MIUI 10 – зовсім інша справа. Так, апарат з нею не такий спритний і не ставить рекордів в AnTuTu. Зате її створювали в розрахунку на безрамковий дизайн і з урахуванням сучасних тенденцій в інтерфейсах: замість віртуальних кнопок можна вибрати жести, прямо як на айфо … Хто сказав, що знову все злизали з «яблука»? Ну да, скопіювали. Але працює-то круто! І хочеться щоб всюди так! Нове керівництво настільки глибоко в’їдається в підкірку головного мозку, що через добу спілкування з Mi8 на інших пристроях ви автоматично будете виконувати ті ж свайпи. Зрозуміло, нічого не спрацює. І буде заслужено дратувати – до зручності швидко звикаєш.

 

Сторонній софт не завжди коректно взаємодіє з жестовою мовою – то в іграх трапляються накладки, то руху пальця неправильно розпізнаються, то в дрібні кнопки по кутах екрану не потрапити. Чого вже говорити, збої поки зустрічаються навіть в рідному ПО. Камера, наприклад, замість експокоррекциі починає раптом перемикати режими зйомки, а то взагалі викине на робочий стіл – тому що смартфону здалося, що ви зробили «назад», а не врубили Фронталки. Kurwa! До речі, якщо вже заговорили про камеру.

Деталі обробити напилком
Фотоможливості Xiaomi з моменту виходу Mi5S – предмет запеклих суперечок серед користувачів. З одного боку, завдяки зусиллям форумчанина BSG ми можемо встановити найкращий ПО з існуючого: камеру від Google Pixel. З іншого – «з коробки» камери були безпорадними. З виходом Mi Mix 2S ситуація змінилася: програмний автомат повністю переписали, API поліпшили – якість фото виросло на порядок. Разом з тим рідний софт Xiaomi Mi8 поки не витягує всіх можливостей заліза. На момент написання огляду 100% працює версії GCam не було, тому оцінювати телефон доводиться зі стокових додатком. Але знайте – Mi8 здатний на більше. Вся надія на офіційні патчі і фанатський «напилок».

Подвійний модуль камери працює швидко і чітко. Точно визначає баланс білого, дає коректну експозицію по точці фокусування, непогано вибирає параметри світлочутливості й витримки. Проблема в іншому. Динамічний діапазон матриці не справляється з яскравим липневим сонцем, а рідний алгоритм HDR не рятує ситуацію: в кращому випадку ефекту практично не видно, в гіршому – при спробі «осягнути неосяжне» софт пережжёт кольору і зробить фотографію малоконтрастних і невиразною.

При помірних ж сценаріях камера в руках талановитого оператора здатна на приголомшливі кадри. Зрештою, 105 балів за фото у DXO Mark гаджети отримують не за красивий корпус. Справа ось в чому: грамотна побудова знімка і вміння «зловити світло» творять добру половину магії. А ручні настройки – ще чверть.

Зйомка в складних умовах перестала бути нездійсненним завданням. Безглуздий підхід з мінімальним ISO і розтягнутої витримкою (було таке раніше в MIUI в «нічному» режимі) поступився розумних компромісів по частині обох параметрів. В результаті смерку кадри непогано виходять навіть в автоматичному режимі. На 6,2-дюймовому екрані і в соцмережах виглядають привабливо, шумів немає. Наближати і вивчати фото під мікроскопом не варто: відразу стане зрозуміло – шумодав зжер майже всі деталі, а автофокус потрапив, та не туди … Але в Instagram цього ніхто не побачить.

 

Даунгрейд по звуку
Аудіопідготовка просто ніяка. Міні-джека у Mi8 немає, виділеного аудіочіп – теж. Якість звуку в навушниках сильно залежить від перехідника з Type-C на класичні 3,5 міліметра – у ноунейм-китайців воно непередбачуване, а заводський, як показує практика багатьох користувачів, помирає через декілька місяців активного використання. Мабуть, дроти робить та сама фабрика, що і Lightning’і для Apple.

З сучасними Bluetooth-гарнітурами працюють всі актуальні HD-кодеки – AptX HD, LDAC, AAC. І найчастіше звук по радіоканалу передається краще, ніж те, що може видати смартфон по дроту. Втім, у Xiaomi ніколи не було сильною аудіоначінкі, на відміну від головної її суперниці по «клонування яблук» (Meizu). І, до речі, стереодинамиков, які були в Mi6, тут теж немає. Залишили один нижній. Шикарне рішення! Браво!

Стороннє ПО з програмним декодером частково може вирішити проблему з невиразним звуком, але про потужних навушниках з низькою чутливістю або високим опором можна забути: силоньок розгойдати котушку Аудіотракт не вистачить.

 

Любов натовпу проти здорового глузду
Як і багато смартфони, що вийшли в 2018 році, Mi8 просто ставить жирний хрест на попередніх моделях. Після витягнутого екрану і практично нульових рамок будь-якої – навіть найсучасніший – гаджет в класичному оформленні здасться застарілим. Відчуття такі, ніби в 2017-м побачив авто з кінця 80-х, з епохи розвитку биодизайна. І це, безсумнівно, плюс: ніхто не скаже, що у вас дешеве або погане пристрій, – виглядає «вісімка» круто. Біда в іншому.

Xiaomi Mi8

До цього всі моделі Xiaomi були збалансованими і «стандартними». Згадайте лінійку Mi 4, 5, 6 поколінь. Компактні, потужні, за смішні (на тлі конкурентів) гроші. І при цьому – повна свобода у виборі ПО. А що ж Mi8? «Монобровою лопата», що увібрала далеко не кращі тренди ринку. Ціна вже не так цікава, як на минулі флагмани. Плюс обмеження на розблокування телефону. Не кажучи про те, що в серію пішли ще два апарати з тією ж назвою. Молодший брат – Mi8 SE, – який «такий же, але інший» (менше, легше, гірше оснащений), і рідкісний варіант повноцінного Mi8 – Explorer Edition, – з прозорим корпусом і меншим об’ємом АКБ. Де ж чарівне співвідношення передових характеристик і привабливої ​​ціни? Де інновації, кераміка, сапфірові стекла, стереодинаміки, ось це все?

Відповідь проста. Mi8 – спроба «стати великим хлопчиком»: закрити екосистему, замкнути-таки її на себе (привіт, двотижневе очікування на розблокування завантажувача), підняти флагмани за ціною і можливостям, щоб грати в іншій лізі. Так, топовий апарат Xiaomi все ще дешевше Samsung, LG і iPhone, але при належному додатку сил і часу працює не гірше. Правда, за рік вийшло чимало цікавих пристроїв, які цілком можуть посперечатися з Xiaomi за ваш гаманець.

 

Навіщо купувати Mi8?

Якщо цікавить тільки чиста продуктивність-на-рубль у флагмана і не лякає метушня з ПО смартфона (а з топовими Xiaomi, як водиться, інакше і не буває) – ви знаєте, що потрібно робити. Дочитати до кінця, перейти за посиланням і замовити одну з найвигідніших новинок 2018 го за привабливою ціною. Але є і альтернативи.

 

Хочеться, щоб просто працювало «з коробки»? До ваших послуг Honor 10, в якому за ті ж гроші буде європейська прошивка з швидкими оновленнями і настільки ж широкими можливостями налаштування під себе. Але мова саме про можливість кастомізації, а не необхідності.

Душа просить хороший звук? Вибір тут невеликий, але він є: або минулорічний Meizu 15 (UPD: ну або чекати старту продажів Meizu 16), або LG G7. Перший слабкіше (і кілька більш консервативним по дизайну), другий – значно дорожче.

Якість фото для вас на першому місці? Різниця за ціною з Galaxy S9 не настільки велика, як здається. Ну або чекайте повноцінний порт Google Camera з Pixel’ей, на Mi5S і Mi6 він творив чудеса – «відстійні» камери перетворював в гідні. Немає сумнівів, що тут і без того непоганий фотомодуль навчиться знімати чудово.

Ну а якщо полювання компактне і зручне пристрій з повноцінним набором заліза і фич – таких на ринку більше немає. Або «лопата», або слабке залізо і відсутність NFC.

Xiaomi Mi8 технічні характеристики

Підсумки
Xiaomi хайпанула на отличненько. Взяла всі тренди, що були на ринку: Безрамковий, «монобровою», кінську діагональ, «підборіддя», відсутність міні-джека, красивий корпус, який швидко втрачає заводський лиск, додала топову начинку – і запропонувала шикарний смартфон. За цю ціну подібного набору фішок ви більше ніде не знайдете (і це чиста правда). Але і тих відчуттів, що давали минулі флагмани китайського гіганта, – теж. Пішла золота епоха, коли щастя було для всіх і майже даром. Тепер доведеться терпіти компроміси. І як слід витратитися.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.