Apple одного разу була в 90 днях від банкрутства

Автор The New York Times Джек Нікас написав цікаву статтю про віхи розвитку Apple з точки зору ринкової вартості.

Він розповів, як в 1996 році в компанії з’явився новий фінансовий директор Фред Андерсон, і йому довелося випустити облігації на 661 міллінов доларів, щоб підтримати компанію на плаву. До кінця року корпорація пропалила 867 мільйонів доларів, а загальна капіталізація склала менш ніж 3 мільярди доларів.

Я не знав, наскільки все погано, поки не став копати.

У 1997 році корпорація була в 90 днях від офіційного банкрутства.

У цей непростий час керівництво компанії вирішило піти на ризик і поглинула Next, нове дітище Стіва Джобса. Новий iCeo почав роботу з того, що скасував 70 відсотків майбутніх продуктів, спростив виробничу і логістичний ланцюг і запустив рекламну компанію “Think Different”.

З роками Стів Джобс вдихнув нове життя в платформу Mac, створив новий ринок за допомогою iPod, а потім зробив ще одну технологічну революцію за допомогою iPhone. У 2011 році, коли кермо влади корпорації перейшли до Тіму Куку, капіталізація Apple становила 346 мільярда доларів.

На щастя інвесторів і шанувальників Apple, з відходом і подальшої смертю Джобса, корпорація продовжила рости. Вона як і раніше виходить на нові ринки.

На момент завершення торгів 2 серпня ринкова капіталізація Apple склала 1 002 трильйона доларів. Зверніть увагу, що “002” в останній цифрі означають 2 мільярди, це виглядає особливо вражаюче на тлі того, що в 1996 році вся компанія коштувала менше 3-х мільярдів.

Повна версія статті Джека Нікаса на The New York Times доступна тут.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.