Чи будуть автоматичні штрафи за ігнорування повістки поштою: роз’яснення

Розсилка повісток поштою набирає все більше обертів. За останній місяць понад 300 тисяч повісток було розіслано військовозобов’язаним чоловікам. І як зазначають в ТЦК, більшість чоловіків ігнорують свої обов’язки, через що листи із повістками повертаються назад.

Адвокат Руслан Ткаченко в ефірі національного телемарафону дав відповідь на найпоширеніше запитання, яке йому задають чоловіки, – чи буде автоматичний штраф, якщо не брав повістку, яка була надіслана поштою, не підписував її і нікуди не ходив?

Що сказав адвокат

За словами адвоката, в сьогоднішньому мобілізаційному законодавстві повістка поштою вважається врученою, навіть якщо особа її не підписувала і не отримувала особисто.

Як проходить процес вручення повістки поштою

Постанова Кабміну №560 чітко прописує правила доставки повісток поштою.

Згідно з постановою, повістки доставляються рекомендованим листом адресату за вказаною адресою у реєстрі “Оберіг”. Якщо ж одержувача немає на місці, працівник пошти повинен проінформувати військовозобов’язаного за телефоном, якщо номер є в базі, а також залишити повідомлення в поштовій скриньці. У повідомленні вказується, що надійшов рекомендований лист з позначкою «Повістка ТЦК» та у якому відділенні Укрпошти можна його забрати.

Якщо протягом трьох днів, так і ніхто не забрав листа з повісткою у вказаному відділенні Укрпошти, то працівник пошти робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою». Ця відмітка засвідчується підписом і відбитком поштового пристрою і лист з повісткою відправляється в ТЦК.

Така повістка в сьогоднішньому законодавстві вважаються як належно врученою. Після чого у чоловіка є 7 днів, щоб з’явитися в ТЦК, інакше його буде подано в розшук, а також накладено штраф в розмірі 17 -25,5 тисяч гривень.

Постанову про штраф Представники ТЦК повинні надіслати на поштову скриньку військовозобов’язаного.

Якщо все-таки людина не дізналася про постанову, не оскаржила її в суді, не сплатила добровільно штраф, тоді справа буде передана на примусове стягнення до органів державної виконавчої служби, там відкривають виконавче провадження і накладуть арешт на майно та кошти на рахунках боржника, — резюмував Руслан Ткаченко.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.