Стрілки годинників переводять на зимовий час: українці терміново звернулися до Зеленського

Прийнятий Радою закон про скасування переходу на літній час може залишитись без підпису Зеленського.

Цього тижня Україна переходить на зимовий час. Це має бути востаннє. Адже у червні 2024 року Верховна Рада України проголосувала за скасування переведення годинника. Однак президент ще не підписав документ.

Зі свого боку українці просять залишити все як є. Ба більше, у ЗМІ з’явилася інформація, що документ може залишитися без підпису Зеленського.

Українці проти переведення годинників

Перехід з літнього на зимовий час відбудеться з суботи, 26 жовтня, на неділю 27 жовтня. Саме в цю ніч потрібно переводити годинники 3.00 до 2.00. Це означає, що ми спатимемо на годину довше. Цей перехід мав стати останнім, оскільки у липні Верховна Рада підтримала законопроєкт, який скасовує подальше переведення часу. Однак через це нововведення в соцмережах почалися скандали. Люди здебільшого незадоволені тим, що для життя обрали саме зимовий час.

Водночас перехід на зимовий час аж ніяк не вигідний економічно, кажуть експерти. Бо ж робочий день розпочинатиметься пізніше і закінчуватиметься пізніше, коли вже буде геть темно та організм потребуватиме відпочинку. А от найбільше від цього постраждають підприємства та державні установи з чітким графіком та нормованим робочим днем, пояснює економіст Ілля Несходовський. Не заощаджуватиме це й електроенергії.

«Зміна часу шкідлива чи ні»

Фахівці Британського товариства сну виступили із заявою, в якій стверджують, що зміна часу шкідлива і її потрібно скасувати. Вони засновані на наукових даних про вплив такої системи на біологічний годинник.

Їхня позиція, як вони підкреслюють, базується на наукових даних, що підтверджують шкідливий вплив циклічного зсуву часу відносно біологічного годинника. Як вони наголошують, сон є основою міцного здоров’я та гарного самопочуття, а вимушені зміни порушують його регуляцію.

Ми часто не усвідомлюємо, що впровадження літнього часу змінює наш щоденний розклад, пересуваючи його на годину вперед, а денний час залишається незмінним. Літній час змушує нас усіх вставати та йти на роботу чи школу на годину раніше, часто в темряві “, – пояснюють фахівці.

У журналі Journal of Sleep Research суспільство підкреслює, що природне денне світло вранці має вирішальне значення для підтримки синхронізації біологічних годинників людини з днем і​​ вночі, що необхідно для оптимального сну та підтримки загального здоров’я.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.