Повістки по Укрпошті: автоматичних штрафів не буде, але є нюанс

В Україні розпочали розсилати повістки через поштові служби, проте не всі українці забирають їх, через що листи з повістками повертаються до територіальних центрів комплектування (ТЦК). В інтерв’ю для видання «Главреду» адвокат Лідія Карплюк розповіла, які наслідки це може мати для військовозобов’язаних.

За її словами, автоматичний штраф за відмову від повістки не передбачений, однак факт повернення листа не впливає на те, що особу вважають оповіщеною, незалежно від того, чи вона відмовилась від отримання, чи не забрала повістку з інших причин.

«Якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК у призначену дату, навіть якщо він не був обізнаний про повістку, ТЦК та СП готують справу про адміністративне правопорушення, і керівник ТЦК та СП може винести постанову про відповідне правопорушення», — зазначає Карплюк.

Після підготовки документів керівник ТЦК та СП підписує постанову, і впродовж трьох місяців, але не пізніше року з моменту виявлення правопорушення, особі накладають адміністративне стягнення. Цю постанову надсилають на адресу реєстрації військовозобов’язаного. З моменту вручення особа має 15 днів для добровільної сплати штрафу.

Водночас українці мають право оскаржити ухвалу у суді, наприклад, через неправильне оформлення постанови. Суд вирішуватиме, чи підлягає штраф сплаті. У разі, якщо військовозобов’язаний не дізнався про постанову, не оскаржив її та не сплатив штраф, документ передається до органів виконавчої служби для примусового виконання. Виконавці можуть відкрити провадження і накласти арешт на майно та кошти боржника.

Щоб уникнути подібної ситуації, українцям радять перевіряти інформацію про себе в Єдиному реєстрі боржників або на порталі “Автоматизованої системи виконавчих проваджень”, де можна дізнатися про відкриті провадження та суму заборгованості і за потреби сплатити штраф.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.