МОЗ скасовує інвалідність військовозобовʼязаним: що відомо

В Міністерстві охорони здоров’я провели перевірки та скасували висновки про інвалідність 74 військовозобов’язаним особам Хмельницького МСЕК.

Міністерство охорони здоровʼя провело перевірки та скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК.

Про це повідомили у МОЗ у відповідь на запит Українських Новин.

Міністерство охорони здоров’я України відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року «Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України”, введеного в дію Указом Президента України від 12 вересня 2023 року № 576/2023, було перевірено обґрунтованості рішень про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, прийнятих в період дії воєнного стану в Україні з 27.09.2023 по 11.10.2023 (розглянуто комісією – 53 734 справ, відібрано для перегляду – 781 справ).

Крім того, продовжується співпраця з правоохоронними органами в рамках розслідування кримінальних проваджень.

Наразі розглянуто понад 18 779 медичних експертних справ. У 3 146 випадках рішення МСЕК було визнано сумнівним і призначено додаткову перевірку. Відтоді 74 чоловікам було повністю скасовано інвалідність“, – йдеться у відповіді на запит.

У 38 випадках скасовано ІІ групу інвалідності та встановлено ІІІ групу інвалідності.

Скандали МСЕК

Нагадаємо, 4 жовтня правоохоронці викрили мільйонні незаконні прибутки керівниці медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Хмельницької області та її сина – голову обласного Пенсійного фонду — на незаконному збагаченні на мільйони доларів.

У Харківській області нейтралізовано організовану злочинну групу із 13 членів обласного МСЕК, які допомагали військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації.

Водночас у Рівненській області викрито 29 місцевих представників МСЕК, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації.

У Миколаєві викрито очільницю обласної МСЕК, в якої виявили понад 450 тис. доларів, колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі. Щоб приховати статки, чиновниця «передала» значну частину своєму синові – студента медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті ж було викрито голову обласної МСЕК і трьох його спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Всі ці скандали спровокували велику хвилю обурення від населення, через що президент України Володимир Зеленський дав наказ, щоб МОЗ розформувало МСЕК та передали їх функції іншому органу.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.