Користувачів Telegram – каналів де інформується про роздачу повісток також можуть притягувати до відповідальності: подробиці

Українці, які користуються Телеграм – каналами та ботами, які повідомляють про роздачу повісток та розташування блокпості  теж потрібно карати. Більш того, зміни, які були внесені ще минулого року до Кримінального кодексу України дозволяють це зробити.

Член оборонного комітету Верховної Ради Олександр Федієнко розповів, в якому випадку будуть карати чоловіків, які користуються Телеграм – ботами та каналами, які спрямовані на зрив мобілізаційних заходів та ухилення від призову.

За його словами, ще минулого року були внесені зміни до Кримінального кодексу України, які посилили відповідальність за перешкоджання діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Зазначається, що чоловіки, які ухиляються від призову, зараз активно використовують Telegram-боти, які повідомляють про місцезнаходження блокпостів і пересування представників ТЦК. На думку депутата, такі дії також можна розглядати як перешкодження мобілізації.

Якщо чоловік користується Telegram – каналом або ботом де сповіщають про роздачу повісток та розташування блокпостів і сам активно бере участь вжитті каналу, тобто, пише де він бачив працівників ТЦК або розташовання блок – постів, то такі дії також підпадають під кримінальну відповідальність – зазначив депутат.

Також він додав, що правоохоронні органи повинні діяти наступним чином:

  • Ідентифікувати, хто створив Telegram – канал або бот та притягнути його до відповідальності.
  • Якщо не можливо знайти власника каналу, то правоохоронці намагатимуться якось витягувати з нього тих, хто ним користується.

Федієнко зазначив, що правоохоронні органи самостійно вирішуватимуть, як з правової точки зору трактувати використання цих Telegram-ботів чи каналів. Основна увага полягає в тому, що дані, які передаються через ці канали, можуть бути використані для обходу мобілізації та уникнення призову, тим самим скомпрометувавши обороноздатність країни.

Якщо власники Telegram-ботів залишаться невідомими, правоохоронні органи можуть почати шукати користувачів, які активно взаємодіють з цими каналами. Це може включати відстеження їхньої діяльності в Інтернеті, збір даних про те, як і для яких цілей вони використовують інформацію, а також можливе кримінальне переслідування.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.