Зовсім скоро в Україні переводять годинник на зимовий час: дата

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який скасовує сезонне переведення годинників.

Цього року в Україні в останнє переведуть годинник. Перехід з літнього на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня, тобто в ніч із суботи 26 жовтня на неділю 27 жовтня 2024 року. Переводимо стрілки на годину назад з 3:00 до 2:00 ночі – в цей день українці можуть поспати на годину довше!

З 2025 року переходів більше не буде – Україна завжди житиме за зимовим часом.

Нагадуємо, що законопроект, який скасовує перехід на інший часовий пояс був зареєстрований у Верховній Раді ще 9 жовтня 2020 року. У березні 2021 року Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні, однак далі відправила його на повторне друге читання. У 2024 році парламент знову повернувся до ідеї про відмову від переведення годинників на літній час. Тепер законопроєкт очікує на підписання президентом України.

Прихильники ініціативи кажуть, що відмова від переведення часу може здатися чимось незначним, але це впливає на наш біологічний годинник, що пов’язано з різними потенційними проблемами зі здоров’ям. Переведення годинника може призвести до порушень сну, зниження працездатності, підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, зміни настрою та проблем з апетитом і метаболізмом. Усе це є наслідком раптової зміни добового ритму, хоча ці наслідки зазвичай тимчасові та зникають, коли наше тіло пристосовується до нового розкладу.

Причини скасування:

  • Деякі дослідження показують, що економічна вигода від переведення годинника не така значна, як вважалося раніше.
  • Багато європейських країн уже відмовилися від сезонного переведення часу, і Україна вирішила приєднатися до цієї тенденції.
  • Постійне перемикання між часовими поясами викликає у багатьох людей дискомфорт, проблеми зі сном і зниження працездатності.
  • Тепер в Україні буде фіксований часовий пояс, що допоможе організму краще адаптуватися до режиму дня і ночі.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.