На працівників ТЦК знайшли управу: новий наказ має обмежити незаконний тиск на українців

Тепер під час перевірки документів представники ТЦК повинні все фіксувати на відео. Така міра необхідна, якщо сторонам доведеться доводити застосування протиправних/невідповідних дій співробітника ТЦК чи військовозобов’язаного.

Нові правила передбачили в Міністерстві оборони наказом №532 щодо використання представниками ТЦК та СП приладі фото-відеофіксації під час оповіщення населення.

Згідно з документом, з моменту початку перевірки військово-облікових документів громадянина уповноважений представник ТЦК повинен включити портативну відеокамеру. Запис повинен вестися до повного завершення перевірки документів, чи вручення повістки.

Якщо одна зі сторін веде себе протиправно, наприклад, військовозобов’язаний не хоче підписувати повістку, чи показувати документи, або представники ТЦК застосовують грубу силу без причини, то відео запис буде потрібен, щоб розібратися в ситуації.

Відповідні відео надаються за запитом органам державної влади, органам досудового розслідування, прокуратурі, суду, адвокату.

Працівники ТЦК зобов’язані носити відеореєстратори на одязі, але також можуть тримати їх у руках під час перевірки документів. При перевірці військово-облікових документів у громадян, їх необхідно попередити про те, що ведеться фото- та відеозйомка.

Інформація з відеореєстратора повинна зберігатися 30 днів. Але начальник ТЦК може ухвалити рішення щодо продовження терміну зберігання інформації за певних обставин. Наприклад, якщо дані є доказами в адміністративній або кримінальній справі.

Працівникам ТЦК забороняється:

  • видалення відеозаписів з портативного відеореєстратора та зміна їх системної дати та часу;
  • примусове виключення портативного відеореєстратора, у тому числі на вимогу сторонніх осіб;
  • перешкоджання здійсненню фото- та відеофіксації;
  • використання портативного відеореєстратора у випадках, не пов’язаних із здійсненням ним повноважень;
  • копіювання, передавання інформації з портативного відеореєстратора, карти пам’яті стороннім особам.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.