“Цих 900 000 чоловіків можуть мобілізувати з 1 листопада, мобілізація набирає обертів”: повістки, штрафи, ЗСУ

В Генеральному штабі заявили, що потреба в мобілізації значно зросла. В місяць вдається мобілізувати 25 – 35 тисяч осіб, а потрібно 50 – 60 тисяч. Тому уже з жовтня мобілізація значно посилилася і якщо показники не виростуть, то з листопада буде ще жорсткіша мобілізація.

Адвокат Руслан Ткаченко розповів, кого можуть уже мобілізувати з 1 листопада і чому повістки отримують навіть чоловіки з відстрочкою.

За його словами, минулого тижня троє його клієнтів, яким допомогли оформити відстрочку, звернулися з таким питанням. Повістки вони отримали на пошту, чи потрібно з ними іти в ТЦК.

На запитання, чому нам прийшли повістки, адже у нас відстрочка, почули, що це не ми надсилаємо повістки, цим займається Генеральний штаб, всі питання туди. Ну оскільки ви тут, то давайте пройдете ВЛК – розповів адвокат

Клієнти відмовилися проходити ВЛК, на що почули, що тоді чекайте наступні повістки.

Якщо підсумувати, у мене дві гіпотези. Перший варіант – тупо розсилати всім повістки. Не розбираючись у кого є відстрочка або право на бронювання. Надрукують обіцяних 900 тисяч повісткою і повинні всі відправити. Тих, хто не з’явився, штраф, навіть якщо в тебе є відстрочка. І далі хай ходять по судам і доводять, що вони нічого не порушували. А я вам так скажу, моя адвокатська практика показує, що деколи легше заплатити штраф, чим оскаржити його, — каже адвокат.

Інший варіант, виходячи зі слів працівників ТЦК СП, повістки надсилаються тим військовозобов’язаним, які не приходили на ВЛК понад один рік.

Ситуація з військовим обліком в Україні може стати проблемою для багатьох військовозобов’язаних, навіть якщо вони відповідально оновлюють свої дані.

Адвокат Руслан Ткаченко пояснив, що людина, яка вчасно подбала про актуалізацію своїх військово-облікових даних, все одно може отримати статус “у розшуку”.

Правознавець зазначив, що власники оновлених даних можуть побачити повідомлення про порушення в мобільному додатку «Резерв+», яке містить такий текст:

“Виявлено порушення правил військового обліку. Для уточнення даних просимо звернутися до ТЦК за місцем реєстрації чи проживання”.

Навіть якщо особа виконала свій обов’язок щодо оновлення облікових даних, немає гарантії, що таких проблем не буде.

За словами експерта, ТЦК мають доступ до багатьох державних реєстрів, таких як:

  • податковий реєстр;
  • демографічний реєстр;
  • реєстр актів цивільного стану;
  • реєстр виборців;
  • електронні бази з питань освіти.

Працівники ТЦК мають повну інформацію про всіх чоловіків, тому повістка поштою прийде кожному чоловіку, не залежно чи оновлював він дані.  Встановлення мобільного додатку «Резерв+» дає можливість військовозобов’язаному отримати актуальну інформацію про себе та побачити, який в нього статус.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.