Чи можуть українці в Польщі взяти іпотеку

Для багатьох українців, які живуть у Польщі, актуальним є питання купівлі власного житла. Одним із способів досягти цього є іпотека. Але чи можуть українці отримати кредит на житло в Польщі? Відповідь – так, але є деякі умови та особливості, які слід враховувати.

Дійсна кредитоспроможність

В принципі, надання іпотечного кредиту іноземцю (українцю) регулюється тими ж правилами, що й надання іпотечного кредиту громадянину Польщі. Тому банк, який отримує заявку на іпотечний кредит, оцінить кредитоспроможність заявника. Тому фінансова установа попросить майбутнього позичальника надати документи, що підтверджують його роботу, розмір доходу та сімейний стан.

Іпотечний кредит тільки при стабільному працевлаштуванні

Для отримання іпотечного кредиту важливою буде стабільність зайнятості. Крім того, банки враховують суму заробітку, отриманого не менше 3 місяців тому, а деякі навіть 12 місяців тому.

Допускаються й інші форми отримання доходу

Також можна включити дохід від підприємницької діяльності, але враховуватиметься дохід від цієї діяльності, яка повинна здійснюватися не менше 12 місяців. Звичайно, кредитоспроможність зменшується через усі фінансові зобов’язання, такі як інші кредити чи позики. Що також важливо, у майбутнього позичальника також повинна бути хороша кредитна історія, тобто відсутність затримок з погашенням старих зобов’язань.

Іпотечний кредит та власний внесок

Крім того, щоб взяти іпотечний кредит, потрібно зробити свій внесок. Найчастіше банки вимагають власний внесок від 10 до 20 відсотків вартості майна. Тому, якщо іноземець хоче купити квартиру вартістю 500 000 злотих, він або вона повинні мати готівку від 50 000 до 100 000 злотих. Найчастіше в цьому випадку позичальник просто подає декларацію про наявність відповідних коштів і це перший транш, який виплачується на купівлю квартири.

Українець повинен легально проживати в Польщі

Банк також може перевірити легальність перебування українця в Польщі. Найчастіше достатньо подати посвідку на тимчасове проживання. Однак деякі банки пропонують кредити лише людям, які мають постійну прописку.

Таким чином, українці в Польщі мають можливість взяти іпотеку, проте для цього потрібно мати стабільний дохід, гарну кредитну історію та відповідні документи. Планування своїх фінансів та уважне ставлення до вимог банків дозволять зробити цей процес максимально ефективним.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.