Приватбанк і Монобанк почнуть відкривати особисті дані клієнтів, незважаючи на банківську таємницю

В Україні набув чинності важливий закон, що стосується банківської таємниці. Відтепер банки будуть зобов’язані розкривати інформацію про підозрілі фінансові операції клієнтів на запит Національної поліції.

Верховна Рада ухвалила цей законопроект з метою посилення боротьби з фінансовими злочинами. Відповідно до нових положень, банки мають надавати інформацію тільки в тих випадках, коли транзакція виявляє ознаки кримінальної діяльності. Це можуть бути шахрайство, крадіжка або незаконне заволодіння чужим майном.

У разі виникнення такої підозри поліція матиме право запросити у банку повну інформацію про операцію, яку необхідно буде надати протягом 24 годин. До цього переліку даних увійдуть сума операції, дата її проведення, тип транзакції та валюта. Також банк буде зобов’язаний надати інформацію про геолокацію та IP-адресу з якої здійснювалася операція.

Особливий акцент робиться на даних про відправника та одержувача коштів. Банк має надати повні імена, ідентифікаційні номери платників податків та номери рахунків обох сторін. Якщо учасником є юридична особа, надаватимуться назва компанії та її ідентифікаційний код.

Закон також зобов’язує банки розкривати технічні деталі транзакцій, зокрема ідентифікатор платіжного пристрою, унікальний код операції в платіжній системі та повний номер електронного платіжного засобу.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.