Стало відомо коли запрацює бронювання від мобілізації за гроші

В Україні планують запровадити економічне бронювання від мобілізації до ЗСУ до кінця 2024 року. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час виступу на YouTube-каналі ASATрепс.

За його словами, уряд планує внести зміни до чинної постанови, яка регулює порядок бронювання працівників критично важливих для економіки підприємств. Таким чином, буде реалізовано принцип “працюй або воюй”, без потреби ухвалювати додаткові законопроєкти в парламенті.

Суть економічного бронювання полягає у відстрочці мобілізації для працівників, які мають певний рівень заробітної плати та сплачують податки. Такий механізм уже тривалий час обговорюється, але ще не був прийнятий. Очікується, що це нововведення може приносити до держбюджету близько 8 мільярдів гривень щомісяця. За прогнозами Міністерства фінансів, для більшості працівників, чия заробітна плата наразі нижче 35 тисяч гривень, вона зросте до цього рівня.

За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, на початку жовтня 2024 року Кабмін схвалив економічне бронювання, але остаточна модель ще не визначена, адже уряд розглядав кілька варіантів. Железняк також припустив, що бронювання може діяти протягом року, однак кожного місяця роботодавці будуть зобов’язані підтверджувати зарплати працівників через місячну звітність щодо податків, замість квартальної, яка використовується зараз. Якщо нині бронювання залежить від важливості підприємства, то в новій моделі головну роль гратиме критичність самого працівника для компанії.

Генеральний директор “Метінвесту” Юрій Риженков раніше зазначав, що економічне бронювання не зможе вирішити проблему дефіциту кадрів в Україні. Він наголосив на політико-соціальних ризиках, оскільки багато працівників “Метінвесту”, які отримують від 15 до 30 тисяч гривень, не потраплять під нові критерії бронювання, а підготовка кваліфікованих фахівців триває 2-3 роки.

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що деякі військовослужбовці не підтримують ідею економічного бронювання, наголошуючи на важливості створення прозорого механізму.

Станом на жовтень 2024 року близько 1,5 мільйона осіб в Україні вже отримали бронювання від мобілізації. Така значна цифра викликала невдоволення президента Володимира Зеленського, який закликав до перевірки списку критично важливих підприємств.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.