Яку небезпеку несе бронювання за гроші для військовозобов’язаних чоловіків

Експерти в галуззі права розповіли, яку небезпеку несе економічне бронювання для чоловіків та чи допоможе це покращити економічну ситуацію в Україні.

Суть економічного бронювання полягає в тому, щоб роботодавець зміг забронювати військовозобов’язаного чоловіка за сплату підвищеного військового збору на користь держави, а натомість держава надасть відстрочку від мобілізації. Мета такого бронювання — захистити бізнес від втрати цінного персоналу, які мають вирішальне значення для досягнення конкретних бізнес-цілей.

Чи зможе влада дати економічне бронювання, а потім його забрати і мобілізувати людину

Адвокат Руслан Ткаченко розповів, що законопроект дуже хиткий, а оскільки закони у воєнний період міняються залежно від ситуації на фронті, то все може змінитися за декілька днів.

За словами адвоката, держава може надати можливість громадянам працевлаштуватися на роботу та отримати економічне бронювання. Але слід зазначити, що перед цим прийдеться відвідати ТЦК та встати на військовий облік, якщо особа ще досі цього не зробила.

Держава може надати можливість громадянам влаштуватися на роботу, отримати економічну бронь, подавши перед цим усю інформацію про себе до ТЦК та СП, а потім прийняти рішення про скасування такого бронювання – зазначив адвокат

Також він продовжив: -“Багато нардепів офіційно заявлять, якщо ситуація на фронті погіршиться, то можуть зняти не тільки економічне бронювання в майбутньому, а й позбавити багатьох осіб право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю. Оскільки ситуація на фронті не покращується, багато чоловіків бачать в такому законі пастку від держави

Три види економічного бронювання, які розглядають нардепи

Так, згідно першої моделі економічного бронювання, яку пропонують депутати, для того аби скористатися механізмом економічного бронювання підприємства та ФОПи матимуть щомісячно сплачувати військовий збір у розмірі 20,4 тис. грн (1200 неоподатковуваних мінімумів).

Друга модель передбачає запровадження критерію середньої зарплати у 35 тис. грн (12 прожиткових мінімумів) для підприємств.

Третя ж модель є певним “міксом” і передбачає запровадження критерію середньої зарплати 35 тис. грн для підприємств та військовий збір у 20,4 тис. грн. для ФОПів.

Слід зазначити, що багато представників влади проти економічного бронювання, оскільки це розділяє населення. Багатьом не подобалася ідея, що громадяни з високими доходами можуть офіційно “відкупитися” від служби в армії, тоді як “воюватимуть лише бідні“.

Але більшість представників влади зазначає, що економіку, яка перебуває у кризовому стані, слід відновлювати. І це можна зробити піднявши податки для чоловіків, які мають високі зарплати, але при цьому дати їм певні гарантії від мобілізації.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.