Повістки вручатимуть “прозоро”: ТЦК зобов’язали до нових правил

В Міністерстві оборони вирішили затвердити нову інструкцію, яка регламентує використання портативних відеореєстраторів працівниками ТЦК під час вручення повісток та перевірки документів.

Відповідно до наказу Міноборони №532 від 6 серпня 2024 року, зареєстрованого в Мін’юсті 16 вересня, уповноважені представники ТЦК тепер зобов’язані вести безперервну відеофіксацію з моменту початку виконання своїх обов’язків і до закінчення сповіщення.

Це нововведення покликане забезпечити прозорість та контроль за діями представників ТЦК під час виконання ними службових обов’язків. Кожне вручення повістки повинно бути під запис відеокамери. Винятки з цього правила є ті ситуації, коли існує загроза фіксації військових об’єктів або інформації з обмеженим доступом. Також сюди входять ситуації особистих обставин, наприклад, похід в туалети або на обідню перерву.

Відповідно до інструкції, уповноважений персонал ТЦК не має права:

  • Видалити відео або змінити дату й час на своєму пристрої;
  • Вимкнути портативний відеореєстратор на вимогу сторонньої особи;
  • Використання відеореєстратора, не пов’язане з виконанням службових обов’язків;
  • Передача записів третій стороні без дозволу.

У разі втрати або пошкодження відеореєстратора чи карти пам’яті буде призначено офіційне розслідування. Також важливо зазначити, що записи зберігатимуться на сервері протягом 30 днів із дати їх завантаження. Однак цей період може бути продовжений, якщо він передбачає розслідування або скаргу на поведінку представника ТЦК.

Нова директива дозволяє передавати відеозаписи на запити державних органів, прокуратури, суду, поліції та адвокатів. Однак використання відео для публічного поширення в засобах масової інформації або в Інтернеті можливе лише з дозволу керівника ТЦК і за умови дотримання законодавства про захист персональних даних.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.