Українцям порадили, в якій валюті краще зберігати гроші

Під час війни важливо вміти правильно зберігати заощадження. Фінансовий аналітик Олексій Козирев радить українцям віддавати перевагу збереженню грошей у валюті.

Найпоширеніша практика серед громадян – це обмін гривні на долари або євро, розміщення коштів на депозитах чи купівля облігацій внутрішньої державної позики. За словами Козирева, більшу частину заощаджень варто зберігати у валюті, а меншу – в гривні.

“Моя порада – розділити валютні заощадження порівну між доларами та євро. Але якщо ви хочете ще більше диверсифікувати валютний портфель, я б рекомендував зберігати 50% у доларах, 35% у євро, 7,5% у фунтах стерлінгів і 7,5% у швейцарських франках”, – пояснив аналітик.

Олексій Козирев також радить інвестувати 5-10% заощаджень у дорогоцінні метали, такі як золото чи срібло, в залежності від знання ринку та поточної ситуації.

Крім того, він наголошує, що 10-20% коштів повинні зберігатися у високоліквідних активах – у готівці та на банківських картках. Ці гроші мають бути доступні на випадок термінової потреби.

На думку Козирева, вибір між готівкою та депозитами залежить від їхніх переваг. Готівка є високоліквідною і позбавлена технічних ризиків – її завжди можна обміняти на гривні в банках або обмінниках. Проте кошти на банківському рахунку або депозиті можуть приносити відсотки, тим самим захищаючи їх від знецінення. Проблеми можуть виникнути під час зняття готівки через термінали або каси, особливо під час відключень електроенергії, як це було неодноразово.

Зберігання готівки пов’язане з ризиками, такими як інфляція, крадіжки, пожежі або пошкодження через обстріли. Водночас заощадження в банках передбачають довіру до цих установ, оскільки вони зобов’язані виплачувати відсотки за вклади. Однак фінансові проблеми в державі або кризи в банківській системі можуть вплинути на купівельну спроможність збережених коштів.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.