Слідчі вивчають списки з прізвищами тих, хто купив собі групи і відстрочки

У Державному бюро розслідувань почали вивчати списки осіб, які купили справки про інвалідність у керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи.

Про це виданню “Суспільне” розповіла речниця територіального управління Хмельницького ДБР Катерина Герасимук.

Нагадуємо, у керівниці МСЕК під час обшуку органами ДБР було знайдено 5 млн 244 тис доларів США, 300 тисяч євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності, а також списки, хто купував інвалідність та які діагнози були поставлені.

Що загрожує “ухилянтам”?

Адвокат Наталія Свірневська заявила, що особи, які були записані в списках, їх повинні знайти органи досудового розслідування. Буде визначено, чи купляли вони діагноз, а також буде повторне проходження комісії.

Буде допит осіб з інвалідністю, щоб з’ясувати, чому особа звернулася за допомогою до МСЕК?. Можна перевірити, чи зверталася вона раніше за такою допомогою. Якщо діагноз виявиться невірним, то будуть питання, хто допоміг зв’язатися з особами, кому передавали кошти тощо, – розповіла адвокат.

Також, якщо органом досудового розслідування буде встановлено, що гроші пропонувалися за отримання діагнозу, який би давав підстави на відстрочку чи на те, щоб не служити в ЗСУ, то такі дії можуть кваліфікуватися за статтею 369 Кримінального кодексу України. Статтею передбачено покарання позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Буде з’ясовуватися, чи їх примушували дати хабар, чи вони самі його давали. Від цього залежатиме не тільки кваліфікація, але й міра покарання, – пояснила адвокатка.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.