Військовозобов’язані отримуватимуть нові повістки із QR-кодом

В Україні почалося тестування нових повісток для резервістів і військовозобов’язаних, які тепер містять QR-код. Про це повідомила заступник міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко в інтерв’ю для DOU.

Вона зазначила, що нові повістки будуть відправлятися вже найближчим часом, проте точну дату не уточнила.

QR-код на повістці дозволить перевірити її справжність за допомогою мобільного додатку “Резерв+”. У додатку передбачений сканер, за допомогою якого можна буде відсканувати код і отримати інформацію про повістку: її дату, номер, ТЦК, що її виписав, прізвище посадової особи, яка підписала документ, а також призначення повістки та інші деталі.

Нагадаємо, що існують різні типи повісток, зокрема для уточнення військово-облікових даних, направлення на військово-лікарську комісію та бойові повістки для тих, хто придатний до служби після медичного огляду.

QR-код також використовується в інших офіційних документах в Україні. Наприклад, у сертифікатах про реєстрацію транспортних засобів нового зразка, які почали видавати в сервісних центрах МВС у серпні 2024 року. За допомогою QR-коду можна онлайн перевірити легітимність документа.

Крім того, “Укрпошта” вже почала розсилати повістки з електронними підписами начальників ТЦК, які автоматично надходять на її сервери. Така повістка надходить у вигляді рекомендованого листа. Вона вважається врученою навіть у випадку, якщо одержувач не забрав її з поштового відділення.

До набрання чинності нового закону про військовий облік та мобілізацію у травні 2024 року, повістки вручалися особисто під підпис. Військовозобов’язаний повинен з’явитися за повісткою протягом 14 днів, інакше йому загрожує штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 грн. У разі порушення правил мобілізації, поліція може затримати порушника та доставити до ТЦК.

Кабінет Міністрів виділив понад 71 млн грн на друк 900 000 повісток до кінця 2024 року, які будуть розіслані через “Укрпошту”.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.