В Україні призовники у 17 років повинні будуть стати на облік у ТЦК, інакше штраф

В Україні призовники, яким виповнилося 17 років, будуть зобов’язані самостійно стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування (ТЦК) або через мобільний додаток “Резерв+”. У разі невиконання цього обов’язку на них можуть бути накладені штрафи. Така норма передбачена в законопроєкті No12076, який вже зареєстрований у Верховній Раді.

Автором цього законопроєкту є прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. У пояснювальній записці зазначається, що в умовах воєнного стану не всі громадяни призовного віку мають змогу особисто прибути в ТЦК у визначений термін для постановки на військовий облік.

Законопроєктом передбачається скасування комісій з взяття на військовий облік та скасування обов’язку місцевих органів влади, підприємств та навчальних закладів передавати до ТЦК списки громадян, які підлягають призову.

Призовники у віці 17 років повинні самостійно подати заяву для постановки на військовий облік, що можна буде зробити як безпосередньо в ТЦК, так і дистанційно через додаток “Резерв+”. Тих, хто не виконає цей обов’язок, чекають штрафи в розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Законопроєкт також враховує низку поважних причин, через які призовники можуть не встигнути стати на облік вчасно. Серед таких причин: хвороба, стихійне лихо, проживання на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій, а також інші обставини.

У разі, якщо 17-річні призовники не стануть на облік своєчасно, вони будуть зобов’язані зробити це особисто в ТЦК, де також їх можуть оштрафувати за порушення правил обліку.

На даний момент законопроєкт No12076 перебуває на розгляді в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки, але дата його обговорення в парламенті ще не визначена.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.